Toplane nastavljaju grijati do daljnjeg

Radiosarajevo.ba
Toplane nastavljaju grijati do daljnjeg

Iako su 15. aprila trebali zavrnuti ventile, KJKPToplane Sarajevo ipak će nastaviti sa sezonom grijanja sve dok temperatura zraka bude niska, doznaje portal Radio Sarajevo u ovom preduzeću. Treba reći i da je sezona grijanja počela 8. oktobra, sedam dana nego što je bila predviđena.

Sarajevske Toplane će u remont ući nakon što ugase radijatore; nisu odredili rok kao banjalučke Toplane, koje će 1. maj okončati sezonu grijanja, ma kakva temperatura bila.

Inače, usluge Toplana u Sarajevu koristi 51.000 prostora, od čega su 48,500 stambene jedinice, a 2,500 poslovne.

Istovremeno, dugovi stambenih jedinica iznose 66 miliona maraka, dok poslovne jedinice duguju deset miliona KM. Treba napomenuti da se građanima nudi i plaćanje grijanja na rate, što je, saznajemo, popularna opcija među zaduženim Sarajlijama

Osnovna problematika u ovom preduzeću koje posluje u gubitku, doznaje naš portal, jesteneekonomska cijena centralnog grijanja, imajući u vidu da je osnovni energent Toplana prirodni gas, čija se cijena nekoliko puta povećavala u posljednje vrijeme.

Vlada Kantona Sarajevo Toplanama nije odobrila povećanje cijena, a istovremeno je Sarajevogas digao cijene za 25 posto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije