Top s bedema Žute tabije u Sarajevu označio početak ramazana

Radiosarajevo.ba
Top s bedema Žute tabije u Sarajevu označio početak ramazana
A. K. / Radiosarajevo.ba / Žuta tabija

S akšamskim ezanom nastupio je sveti islamski mjesec ramazan.

Paljenjem kandilja na brojnim sarajevskim džamijama i pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno je ozvaničen početak najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana.

Žuta tabija - undefinedFoto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Žuta tabija
Bedemi Žute tabije su ograđeni. Ove godine nema okupljanja niti iftara, što je i očekivano u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila. 

Inače, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, kako su naveli iz Islamske zajednice, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Iz Islamske zajednice su dali nekoliko preporuka vjernicima u skladu s aktuelnom situacijom.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučuju oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika.

Abdesthane neće biti dozvoljeno koristiti

Osobe koje budu dolazile u džamiju dužni su prije dolaska:
- obaviti potrebnu ličnu higijenu, uzeti abdest
- nositi masku i zaštitne rukavice
- izvršiti dezinfekciju na ulazu u džamiju
- izbjegavati bliski kontakt te održavati distancu od minimalno 1 metar
- obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese kao i druge porpise

U slučaju ublažavanja mjera nadležnih tokom ramazana pristupit će se prilagođavanju i mjera vezanim za aktivnosti u džamijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije