TOP događaji koji su obilježili 2015. u BiH: Pjevali smo, plakali i bili ponosni

Radiosarajevo.ba
TOP događaji koji su obilježili 2015. u BiH: Pjevali smo, plakali i bili ponosni

Protekla godina u Bosni i Hercegovini donijela je pregršt događaja. Neki su bili tužni i mučni, zbog nekih smo pjevali i slavili, a neki su nas ujedinili kao malo šta.

Portal Radiosarajevo.ba podsjeća vas na najznačajnije događaje koji su obilježili 2015. godinu u našoj domovini.

Sporazum s EU

Nakon 12 godina stagniranja, naša zemlja ove je godine konačno odblokirala svoj put prema zajednici evropskih zemalja.

Zahvaljujući Britansko-njemačkoj inicijativi, te dogovorenoj Reformskoj agendi, 1. juna ove godine na snagu je konačno stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije (EU). Cilj dokumenta je priprema naše zemlje za članstvo u EU.

„Počinje novo poglavlje. Politička jasnoća, odlučni potezi i pravo, koordinirano djelovanje institucija na svim nivoima su sada potrebni za razvoj i provedbu reformi. (...) Većina građana BiH želi da se njihova zemlja pridruži EU i vodstvo zemlje treba udvostručiti svoj ​​angažman i ispuniti očekivanja građana”, poručila je tada Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije.

Mir vama

U junu smo imali još jedan vrlo značajan događaj. Sveti otac, papa Franjo doputovao je u jednodnevni posjet Sarajevu. Ovaj mirotvorac u Sarajevo je došao pokrenuti pozitivne reakcije prema narodima. Papu su dočekali svi, jednako razdragani, brojni hodočasnici stigli su na misno slavlje na koševski stadion, slušali smo njegove velike poruke, poput one kako su Sarajevo ima poseban značaj za cijeli svijet. Toga dana, naši narodi bili su u molitvama brojnih katolika diljem svijeta.

Njegova posljednja poruka prije odlaska bila je: Mir vama.

Ustaj Bosno, ustaj Hercegovino

Sredinom augusta, mladi momci, kadeti košarkaške reprezentacije BiH postali su evropski prvaci. Ujedinili su cijelu zemlju, a u Sarajevu ih je dočekalo 50 hiljada ljudi. Bila su to djeca koja su odbila Srbiju, odbila Hrvatsku, i ostali su igrati za našu domovinu.

„Molim vas, molim vas. Ova djeca su uspjela zato što su od prvog dana poštovali jedan drugoga. Molim vas! Ovo je putokaz za našu državu, da samo poštujemo jedni druge. Molim vas", poručio je s balkona iznad Vječne vatre trener Josip Pandža.

Mali, veliki kadeti, hvala vam još jednom.

Brzina ima novo ime, a ono je: Amel Tuka

Nastavljamo sa sportom i moramo spomenuti sjajnog, najboljeg atletičara naše zemlje Amela Tuku.

Obarao je Tuka rekorde, bosanske, hercegovačke, balkanske, redom, prohujao kroz Dijamantsku ligu. Donio je Tuka svojoj zemlji i prvu medalju sa Svjetskog prvenstva u atletici (utrka na 800 metara, bronza), što je najveći uspjeh u historiji bosanskohercegovačke atletike!

Ko bi rek'o čuda da se dese

Nakratko se vraćamo u politiku, a svakako najznačajnija priča iz ove domene, bio je bajramski ručak u jednom sarajevskom restoranu u kojem su se pomirili Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić. Rijetki su vjerovali da će se ovo desiti, no lideri SDA i SBB-a sjeli su i dogovorili saradnju.

„Zasigurno najvažniji politički događaj za bošnjački narod u posljednjih pet godina, koji bitno može utjecati na njegovu budućnost i stabilnost Bosne i Hercegovine...“, komentiralo se poslije.

Zemaljski nam se vratio

Idemo i dalje u vedrom tonu i podsjećamo vas na 15. septembar, kada su, nakon tri godine, skinute daske s ulaza u Zemaljski muzej u Sarajevu. Akcija i kampanja #JaSamMuzej, čiji smo i mi bili dio, i kojom je rukovodila Ines Tanović Sijerčić iz Udruženja Akcija i Inicijative Kultura 2020, rezultirala je ponovnim otvorenjem ove najznačajnije naučne institucije u zemlji.

Nadamo se da će njegova vrata ostati otvorena u budućnosti, međutim i mi tome moramo dati doprinos. Ne smijemo ga ponovno zaboraviti. Moramo mu se vraćati, voditi tamo našu omladinu, i sačuvati ga za generacije koje dolaze.

Show za pamćenje

„Svaku oluju isprati grom/A onda eto vedrih, eto lijepih dana...“

Aplauzi, vriska, pjesma... show za pamćenje, tako smo pisali o koncertu Dina Merlina u Sarajevu koji je odigrao na terenu koji najbolje poznaje.

Nakon sedam godina, ovaj veliki umjetnik ponovo je 25. jula pjevao sa svojim Sarajevom. Svakako, koncert godine, a Dino je postao prvi umjetnik koji je na ovom stadionu nastupio četiri puta.

Genocid i kamen

Na veliku žalost svih građana koji vole ovu zemlju, 11. juli i dvadeseta godišnjica genocida u našoj Srebrenici umrljana je, moramo to tako reći, preglupim potezom neodgovornih pojedinaca.

Na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima je bačen kamen. Bila je ovo bezobrazna inverzija fokusa sa žrtava na premijera Srbije, koju su prve osudile majke Srebrenice.

 „Ovo nije napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića, već je ovo napad na žrtve i na naše dostojanstvo. Meni je žao jer sada svi mediji pričaju o incidentu,a žrtve više niko ne spominje“, rekle su srebreničke majke, na sramotu onoga ko je odlučio ovo uraditi.

Ubistvo vojnika u Rajlovcu, napad u Zvorniku

Enes Omeragić, 34-godišnji Sarajlija, 18. novembra ove godine u Rajlovcu ubio je dva bh. vojnika - Armina Salkića i Nedeljka Radića. Poslije je izvršio samoubistvo, a Tužilaštvo je ovaj slučaj okvalificiralo kao djelo terorizma.

Bila je ovo teška noć za sve nas, baš kao i ona 27. aprila, kada je Nerdin Ibrić napao policiju u Zvorniku. Ibrić je policajca Dragana Đurića, a ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Željka Gajića. Ibrić je ubijen u razmjeni vatre s policijom. I ovo je označeno kao teroristički napad.

Baraž, baraž. Mi nikad nećemo proći.

Završavamo ovaj tekst još jednom pričom iz sporta, i podsjećamo vas na to kako smo ispali iz baraža za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Zmajevi su ispali u utakmici protiv Irske, a kako je mučno bilo to gledati, najbolje je poslije meča opisao kapiten Edin Džeko:

„Nismo ni igrali ovu utakmicu. Mislim da ovako kako smo mi igrali, ništa više nismo ni zaslužili. Još smo na kraju dobro prošli. Pored sumnjivog penala, ono što smo igrali danas je - dodaj prvom do sebe. Tako ne možeš igrati na Evropskom prvenstvu. (...) Svi smo kao ekipa takvi kakvi smo, nikakvi.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije