Tokio: Voda nije dobra za bebe

Radiosarajevo.ba
Tokio: Voda nije dobra za bebe

Nivo radioaktivnog joda koji prelazi dozvoljenu granicu za bebe izmjeren je u vodi za piće u Tokiju, saopćile su u srijedu vlasti u ovom gradu udaljenom 250 kilometara od nuklearne centrale Fukushima koja je doživjela havariju.

Koncentracija joda od 210 bekerela po kilogramu otkrivena je na uzorcima tekuće vode, dok su japanske vlasti utvrdile granicu za bebe od 100 bekerela, objasnio je jedan zvaničnik vlade u Tokiju.

Lokalne vlasti savjetuju da se jod iz česme ne daje bebama, kazao je ovaj zvaničnik.

Tokio ima 35 miliona stanovnika. Tragovi radioaktivnog joda su otkriveni u subotu u vodi u Tokiju, ali s postotkom koji je manji od dozvoljenog.

Prisustvo radioaktivnog joda 131 otkriveno je u tekućoj vodi u prefekturama Tokio, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba i Niigata, saopćilo je japansko ministarstvo nauka.

Nakon potresa i cunamija od 11. marta, za kojima je uslijedila nesreća u nuklearanoj centrali, stanovnici Tokija su napravili rezerve vode, a količine vode u prodavnicama su se brzo smanjile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije