Tito priča o Desantu na Drvar: Uzmem pušku da pucam, kad tamo... (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Tito priča o Desantu na Drvar: Uzmem pušku da pucam, kad tamo... (VIDEO)

Josip Broz Tito, neprikosnoveni lider bivše Jugoslavije, jednom se prilikom prisjetio Desanta na Drvar, fašističke operacije čiji je cilj bio zarobiti Tita i uništi vrhovni štab partizana.

U objavljenom intervjuu saznajte kako je Tito pobjegao Nijemcima, kako je htio ubiti svog psa Tigra koji je lajao (maršal se plašio da će ga ovaj odati), te o nekim drugim detaljima iz toga vremena. Pogledajte video:


Operacija nazvana "Konjički skok" ili "Rösselsprung" počela je na današnji dan prije 71 godinu.

„Prema četničkim podacima, Tito se nalazi u drvarskoj pećini, prema drugim izvorima u Oštrelju sjeverno od Drvara“,. glasio je prvi špijunski izvještaj iz marta 1944.

„Obilježje prijateljski nastrojenih stanovnika: ili bijela traka na lijevoj nadlaktici ili signaliziranje prvo bijelom, pa onda crvenom svijetlećom raketom.“ Telegram 15. brdskog korpusa štabu 2. oklopne armije vezan za planiranje operacije „Rösselsprung“ (19. maj 1944.).

Nijemci su napad počeli u šest sati ujutro. Prvo su žestoko bombardirali čitav prostor, a zatim su počeli padobranski desant. Međutim, krenulo ih loše od samog početka. Jedna jedrilica je oborena u zraku od strane partizanske PVO, tri su uništene na slijetanju, a ostale jedrilice su sletjele van cilja.

Fašisti su prije podne strijeljali veliki broj seljaka u Drvaru. Svim zarobljenicima postavljali su isto pitanje: Gdje je Tito?“. Kako niko nije htio (ili nije znao) da odgovori, ubijali su sve od reda. Tog dana ubijeno je i čitavo rukovodstvo Okružnog komiteta SKOJ-a za Drvar. Njemački padobranci su sletjeli tačno pred kuću u kojoj su se nalazili skojevci i odmah je blokirali, tako da iz nje niko nije mogao da izađe.

Tito je, u društvu Edvarda Kardelja, uspio napustiti pećinu oko 11 sati. Na kraju je s pripadnicima ruske i britanske misije pri Vrhovnom štabu  evakuiran avionom 3. juna sa Glamočkog polja.

U bivšoj SFRJ se prepričavalo kako je maršal Tito, kad je ugledao njemačke padobrance na nebu iznad Drvara, rekao: „Gledaj nebo, bog te j...“.

Vojnički gledano, ova operacija, koja je trajala do 6. juna, bila je neuspjeh. Njemačke snage jesu zauzele slobodnu teritoriju, ali nije ispunjen postavljeni cilj — hapšenje Tita i uništenje centralnih štabova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije