Tišina - glas žrtava seksualnog nasilja...

Radiosarajevo.ba
Tišina - glas žrtava seksualnog nasilja...

Koliko im je život težak, znaju samo one i oni koji su doživjeli, preživjeli i žive kao žrtve seksualnog nasilja počinjenog u ratu. Bespomoćni u trenucima počinjenja zločina, neshvaćeni i zaboravljeni u vremenu nakon rata... U beskrupuloznoj stvarnosti, između 20.000 i 50.000 žrtava, koliko se procjenjuje da ih je bilo tokom rata u BiH, stoje negdje po strani, na margini, u tišini muke vlastite.

Takvu sliku i stanje donekle bi mogla promijeniti knjiga Sound of silence, koja tematizira stvarnost žena koje su preživjele seksualno nasilje u toku rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. U knjizi su prikazane fotografije Armina Smajlovića. 

Promocija knjige održana je 12. marta u zgradi UN-a u New Yorku pod pokroviteljstvom UNFPA i generalnog sekretarijata UN-a, odnosno UN-ove kampanje „Ujedinjeni u zaustavljanju nasilja nad ženama“. Kampanju „Sound of silence“ podržala je i Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, a knjigu je promovirala jedna od urednica Majda Prljača.

Tema koja je na globalnom nivou i dalje stigmatizirana i tabuizirana, obrađena je u knjizi Sound of silence kako bi se javnosti približile poteškoće s kojima se još uvijek suočavaju žrtve seksualnog nasilja u ratu. Ovom knjigom nastoje se politički i finansijski osnažiti institucije koje se bave problemima žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Knjiga je dio UNFPA-ove kampanje „SOS - Sound of Silence“, pokrenute 2010. s ciljem preventivnog rada protiv seksualnog nasilja i drugih kršenja ljudskih prava u zemljama zahvaćenim ratom, kako danas tako i u budućnosti. Kampanja je, također, uključivala i stvaranje UN-ovog dokumentarnog filma “Bosna 21. stoljeća: Nasljedstvo silovanja 2010“, koji su prenosili BBC i CNN, a koji je vidjelo više od 6.000.000. ljudi širom svijeta. 

Ovom problematikom zaokupljeni su i neki od svjetskih lidera i poznatih javnih ličnosti poput Williama Haguea, britanskog ministra vanjskih poslova, te glumice Angeline Jolie.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije