Tilda Swinton: Ponovo ću doći u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Tilda Swinton: Ponovo ću doći u Sarajevo
FOTOGALERIJA

"Provela sam nekoliko lijepih dana u Sarajevu i voljela bih da to traje i duže... Upoznala sam ljude koji se bave filmom, koji su sada moje kolege i želim da ponovo dođem ovdje, i doći ću", rekla je Tilda Swinton, britanska glumica prilikom obraćanja sarajevskoj publici sinoć u kinu Meeting point
 
Na poziv Bele Tarra, dekana Film Factoryja, doktorskog studija filma u sklopu Sarajevo School of Science and Technology, karizmatična umjetnica ovih dana vodi radionicu glume. 

"Željela sam doći ovdje. Dobila sam pozivnicu od mog prijatelja Bele Tarra. Mi radimo eksperiment, to je nabolje što mogu reći. Ne znamo šta tačno radimo, ali radimo zajedno, a to je ono što ustvari predstavlja kinematografiju", rekla je britanska glumica. 
 
Po odabiru Tilde Swinton, sarajevska publika je u kinu Meeting point gledala film režisera Dereka Jarmana The Last of England (1987.) Swinton je u svom obraćanju rekla da  se nije dvoumila pri odabiru filma.
 
"Ovaj film predstavlja pravo umjetničko djelo tvorca filmova kojega, ma koliko riječi potrošila, ne mogu pretjerati u predstavljanju i za kojeg mislim da još uvijek nije dovoljno poznat a to je Derek Jarman", dodala je.
 
Govoreći o filmu, glumica Swinton je napomenula da je film prvo djelo koje je Derek Jarman uradio poslije filma The garden koji je također preporučila sarajevskoj publici, jer je rađen kao i film The Last of England. 
 
"Kreiran je kao dnevnik, s kamerom u njegovim vlastitim rukama i apsolutno kako mu je dolazilo da snima, bez skripte, budžeta, tima. U jednom trenutku, sav taj materijal koji je snimio u vidu kućnog uratka, je skupljen na jedno mjesto kao što biste skupili poeziju. Pomislili smo kako ima nekoliko rupa pa smo snimili par dodatnih scena, sve smo spojili u jedno, i veliki Simon Fisher Turner je uradio muziku za film i dobili smo The Last of England," prisjetila se Swinton. 
Britanska glumica je upoznata i sa dešavanjima u Sarajevu. 
 
"Reći ću još jednu stvar o filmu, koja možda podsjeća na dešavanja u Sarajevu. Prošle godine, kada se desilo okupljanje ispred katedrale u Londonu, tražili su da se ovaj film emituje na zidu katedrale. To je film o kojem vam više ne mogu reći osim da predstavlja otpor i ponos ljudi, a povrh svega je san. Predstavlja san kakav bi William Blake i romatnički pokret engleskih umjetnika imao, a Derek Jarman je bio dio toga", zaključila je Tilda Swinton. Ispraćena je dugim aplauzom publike. 



Prije projekcije filma, obratila se i Emina Ganić, ispred Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology. Zahvalila se Bela Tarru, mađarskom redatelju, dekanu Film Factoryja, jer ovo je, kako je rekla Ganić, prvenstveno njegov projekat.
 
"Ovo je njegova vizija i njegova hrabrost da izabere ovaj grad, da izabere nas, da izabere upravo naš Univerzitet kao partnera u projektu. Mislim da je taj njegov potez pokrenuo pravu renesansu u našem regionu, i ne možemo mu se dovoljno zahvaliti što je bio dovoljno hrabar da odabere Sarajevo i nas, i da dovede Film factory  u naš grad. Iskreno vjerujem da je ovaj grad pravi dom za ovakav projekat," rekla je Emina Ganić.
 
Bela Tarr, idejni tvorac programa, u svom skromnom i kratkom obraćanju publici, iskazao je zahvalnost za interesovanje za filmove i projekte kao što je Film factory. 
 
"Iskreno se nadam da ćete uživati kada se ugase svjetla", rekao je Bela Tarr prije projekcije filma The Last of England.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije