Tihi bojkot ili taktika: Hoće li biti osiguran novac za provedbu Općih izbora?

0
F. V.
Tihi bojkot ili taktika: Hoće li biti osiguran novac za provedbu Općih izbora?
Foto: Arhiv / Ilustracija

Deset dana prije isteka roka, nije izvjesno hoće li Vijeće ministara Bosne i Hercegovine osigurati sredstva za provedbu Općih izbora u našoj zemlji.

Portal Istraga.ba objavio je na svom Twitter nalogu da novac za provedbu Općih izbora neće biti osiguran u zakonskom roku, odnosno do 19. maja!

Telefonska sjednica - rješenje

Isti izvor navodi da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na službenom put u Sjedinjenim Američkim Državama, što, kako navode, znači da do tada neće sazivati sjednice. Prema nezvaničnim saznanjima, šef državne vlade će se u Americi zadržati do 20. maja.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) zasad ne žele komentirati ove navode. Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, izjavila je danas da očekuje da Tegeltija objasni zbog čega još uvijek nema državnog budžeta i zašto je ugroženo finansiranje izbora.

"Već sedmicama se zahtijeva od njega predlaganje budžeta. Nisam baš sigurna da je političko putovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u SAD, u ovom trenutku kada budžet još uvijek nije usvojen, preče od usvajanja budžeta i rada Vijeća ministara BiH", kazala je Turković Feni.

Nekadašnji predsjednik CIK-a Vehid Šehić u razgovoru za Radiosarajevo.ba objašnjava da odluka o finansiranju izbora može biti donesena i na telefonskoj sjednici. Uvjeren je da će posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH SAD djelomično biti "posvećena i ovoj činjenici".

"Tako da ja želim da vjerujem kao građanin ove države, do koje mi je stalo, ali sasvim drugačije nego je danas, gdje će ustavni patriotizam biti temelj ponašanja svakog političara i svakog  građanina ove države, da će se, ipak, obezbjediti ta sredstva.

Vidjet ćemo. Ali, ako protekne rok od tih 15 dana, ako se do 19. ne objezbijede sredstva, onda stvarno treba poduzimati neke mjere", rekao je Šehić za Radiosarajevo.ba.

Podvukao je stavove "jako bitnih država kad je u pitanju BiH, ato su u prvom redu SAD, Njemačka, Velika Britanija...

"Oni su rekli da se izbori moraju održati i da se moraju osigurati finansijska sredstva. To je, dakle, imperativno", dodao je Šehić.

Novac je problem – iako ga ima!?

Je li na sceni bojkot?

Veihd Šehić kaže da treba biti oprezan s takvim ocjenama, te sačekati šta će se desiti do 19. maja. Pojasnio je kako je evidentno "da novaca ima u budžetu BiH".

"Bez obzira što se radi o Odluci o privremenom finansiranju. I tu ja ne vidim nikakav problem. Ono predstavlja problem, a što se uvijek dešavalo. da novci nisu bili obezbijeđeni na vrijeme, onako kako to Izborni zakon nalaže, da nakon donošenja Odluke u roku od 15 dana moraju biti na raspolaganju neophodna sredstava za rad CIK-a. Ali to se uvijek obezbjeđivalo i prije tog roka, i ja se nadam iskreno da će proraditi taj odgovornost", pojasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, to nije pitanje odgovornosti prema Centralnoj izbornoj komisiji već građanima BiH.

"To je institucija koja provodi izbore. Ovo je odgovornost prema građanima BiH koji imaju biračko pravo da im se mogući aktivno i pasivno biračko pravo. To je im je ustavna obaveza i ustavno pravo svakog građanina. Tako da ja ne bih gledao ni instituciju. Jer ovim bi bili pogođeni samo građani. A po mom mišljenju tom slučaju kršio bi se i Ustav BiH, što je za meme apsolutno neprihvatljivo", istakao je.

Prema njegovim riječima, temeljni problem uopšte političkog života u BiH jeste nepostojanje političke odgovornosti.

"Ne možemo svoditi na volju političarima da li će oni implementirati odluke Evropskog suda i Ustavnog suda. Ne može postojati politička volja da li će se poštivati zakon i Ustav jedne
države. To su imperativne norme. Vrlo često u javnog prostoru se kaže "da ne postoji politička volja".

Da li kod građanina ne postoji da plaća svoje obaveze. Ako je tako - država će ga sankcionisati.
Ovdje je problem što nikada ta politička odgovornost, kao ni sankcije za kršenje nisu jasno deifnisane ni Ustavom niti u zakonima BiH", zaključio je Šehić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije