The Independent: Osnivač IKEA-e - štedljivi bogataš

Radiosarajevo.ba
The Independent: Osnivač IKEA-e - štedljivi bogataš

The Independent se u srijedu pita da li je tajna osnivača švedske kompanije Ikea izašla na površinu. List se osvrće na dokumentarni film u kojem se tvrdi da je štedljivi Ingvar Kamprad svoju imperiju vodio preko kompanije sa sjedištem u Lihtenštajnu i to kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Independent navodi da 84-godišnji Kamprad spada među najbogatije ljude na svijetu. Na jednoj od lista najimućnijih zauzima 11. mjesto, a poznat je po svojoj izuzetnoj štedljivosti.

Tako Kamprad vozi 15 godina star auto, leti ekonomskom klasom i poziva svoje radnike da pri pisanju pisama koriste obje strane Ikeainog papira, piše Independent i pita se nije li Šveđanin otišao malo predaleko.

Sumnja se nadvila nad jednom od svjetski poznatih i priznatih kompanija kakva je Ikea i to zato što nije jasno zbog čega je njen vlasnik koristio Lihtenštajn poznat po izbjegavanju poreza.

Kamprad odbacuje navode o izbjegavanju da plati porez .

Independent podsjeća da ovo nije prvi put da Šveđani otkriju drugo lice uspješnog biznismena. Tako je 1994. godine otkriveno da je Kamprad pripadao profašističkom pokretu koji je primao članove sve do 1945. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije