Testiranja na HIV i hepatitis u Sarajevu: Svi nalazi negativni

Radiosarajevo.ba
Testiranja na HIV i hepatitis u Sarajevu: Svi nalazi negativni

U posljednje dvije godine u BiH je udvostručen broj novoregistriranih osoba s HIV infekcijom u odnosu na proteklih 15 godina, dok je 40.000 ljudi oboljelo od hepatitisa C.

Zbog toga se apelira na češće testiranje građana na hepatitise B i C i HIV, posebno homoseksulaca i biseksualaca.

''U zadnje dvije godine u BiH, od 44 osobe inficirane HIV-om, 40 njih su muškarci koji su imali spolne odnose sa drugim muškarcima'', kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba prim. dr Vesna Hadžiosmanović.

Svi rezultati 80 testiranih u Sarajevu negativni

Zahvaljujući farmaceutskoj firmi Roche u BiH, koja je u saradnji sa Sarajevo film festivalom organizirala trodnevnu kampanju testiranja, u protekla tri dana na Festivalskom trgu je 80 građana obavilo testiranje na hepatitis B i C i HIV. 

Bili smo: Besplatno testiranje na HIV i hepatitis u Sarajevu!


''Rezultati testiranja pokazali su da niko od ovih osoba, dobi između 24 i 40 godina, nije zaražen hepatitisom B i C i HIV'', potvrdio je specijalista infektolog dr Refet Gojak sa Klinike za infektivne bolesti KCUS. 

FOTO: Testiranje na HIV i hepatitis u Sarajevu

Sifilis opet aktivan u BiH

Među spolnoprenosivim bolestima, naglašava prim. dr Vesna Hadžiosmanović, opet je aktivan sifilis, koji se veoma često javlja kao koinfekcija s HIV-om. 

''Ove epidemije ima također i u regionu, pogotovo u Hrvatskoj i Srbiji. Samo jedna spolnoprenosiva bolest koja naruši sluznicu spolnih organa ili usne duplje zapravo širom otvara vrata i za sve ostale spolnoprenosive bolesti'', kazala je Hadžiosmanović. 

Posebnu pažnju moraju da vode trudnice, jer su veoma malo informirane o potrebi da se testiranju na B i C i HIV, ističe dr Hadžiosmanović.

Hepatitisi B i C izazivaju hroničnu upalu jetre, čija funkcija s vremenom postaje sve manja i manja. 

''Pri tome je izuzteno važna prevencija. Imamo pacijente koji su na početku liječenja sami sebi kupovali Interferon i koji su negativni već punih godina i smatramo ih izliječenim'', navodi prof. dr Zora Vukobrat – Bijedić, specijalistica gastroenterolog. 


Pripazite pri tetoviranju i stavljanju piercinga

Dr Zora Vukobrat – Bijedić je mladima savjetovala da budu posebno oprezni pri stavljanju piercinga i tetovaža, budući da se korištenjem nesterilnih instrumenata vrlo lako može zaraziti određenim virusima.

''Briga o zdravlju, prevencija i screening nešto je o čemu bi svaki čovjek trebao voditi računa'', kazao je Adnan Filipović, generalni direktor Roche u BiH, javlja Fena.

Želite se testirati? Posjetite Hepatološko i HIV/AIDS savjetovalište na Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu svakog utorka i petka u periodu od 11 do 13 sati.

Više o načinima testiranja čitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije