Reciklomati u Sarajevu: Evo koje pogodnosti nude pametne mašine za odlaganje otpada

3
D. Softić
Reciklomati u Sarajevu: Evo koje pogodnosti nude pametne mašine za odlaganje otpada
Foto: Kolaž / Reciklomati u Sarajevu

Prošlog mjeseca u promet su pušteni prvi pametni reciklomati u Sarajevu, i to na tri lokacije: ispred Grand Centra na Ilidži, Ispred SCC- a, i u krugu KJKP RAD.

Građani Sarajeva s oduševljenjem su prihvatili ovaj novitet, a tome svjedoči činjenica da su reciklomati bili puni već prvi dan.

Ekološki osviješten grad: Sarajevo je dobilo prvi reciklomat

Ekološki osviješten grad: Sarajevo je dobilo prvi reciklomat

"U augustu smo postavili 3 reciklomata u Sarajevu, također imamo veliku zainteresovanost i iz drugih gradova u Bosni Hercegovini što je pokazatelj da građani pozitivno reaguju na ovakav način sakupljanja ambalažnog otpada" rekao je Medaris Šunj, iz preduzeća Eko grad, za portal Radiosarajevo.ba.

Vučić večerao s bh. političarima u Mostaru pa poručio: "Pripremamo za Vaskršnji sabor u maju"

Vučić večerao s bh. političarima u Mostaru pa poručio: "Pripremamo za Vaskršnji sabor u maju"

Sam proces reciklaže veoma je jednostavan, naime, na građanima je samo da svoju plastičnu, aluminijsku ili staklenu ambalažu odnesu do jednog od reciklomata i ubace je u mašinu. Reciklomati posjeduju pametni softver koji ima mogućnost prepoznavanja boca i tako vrše njihovo sortiranje.

"Kada na označeno mjesto ubacite ambalažnu jedinicu, nakon toga će se pojaviti plavo blinkajuće svjetlo. Kada se ponovo pojavi zeleno svjetlo, reciklomat je spreman da primi narednu jedinicu. Ona može biti plastična, aluminijumska i staklena", dodao je Šunj.

Postavljeni prvi reciklomati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Postavljeni prvi reciklomati

Nakon što ubacite ambalažu pojavit će se opcija da donirate 5pf po boci udruženju Pomozi.ba, a trenutno su u fazi finalizacije dvije mogućnosti: besplatan sat parkinga na parkinzima kojima upravlja KJKP RAD i pogodnosti za ulaznice u rekreativno zabavanom centru Pionirska dolina kojim upravlja preduzeće Park.

Podsjećamo, za vrijeme Sarajevo Film Festivala građani su za 10 ubačenih boca osvajali ulaznice za projekciju filma.

Ukoliko vas zanima kako se reciklomat prazni i to ćemo vam otkriti. Oni imaju sopstveni video nadzor i u svakom trenutku su povezani na platformu koja registruje koliko se boca nalazi u mašini.

Nakon festivalskog trga, reciklomati premješteni na svoje stalne lokacije: Grand Centar Sarajevo City Center...

Posted by Eko grad on Saturday, August 20, 2022

"Reciklomat je u svakom trenutku povezan na platformu na kojoj imamo podatke koliko je boca reciklirano i on se konstantno ažurira. Kada se reciklomat napuni mi putem SMS poruke dobijemo obavijest da je pun", kazao je Šunj.

U narednom periodu planirano je uvođenje reciklomata u sve lokalne zajednice širom Sarajeva, a na taj način omogućilo bi se svakoj instituciji, javnoj ili privatnoj, da se odmakne od mješovitih zbirki za reciklažu i da do ekološkog rješenja dođe brzo i bezbjedno.

"Reciklomati predstavljaju značajne korake za građane Sarajeva, a nadamo se i građane širom Bosne i Hercegovine. Cilj je da u budućnosti bude više reciklomata u Sarajevu i time doprinesemo da Sarajevo jednog dana bude zeleni grad. Intenziviranje broja inovativnih rješenja ili ideja je veoma važno, ali je još važnije kreiranje dugoročnih održivih sistema u cilju realizacije istih", dodao je Šunj.

Lokacije reciklomata bit će pažljivo birane, kako bi se građanima olakšalo odlaganje plastične, staklene i aluminijske ambalaže.

Mašine za pametno prikupljanje otpada u Europi već uveliko imaju svoju ulogu. Reciklomat se svakako uklapa u takav sistem jer vrši primarnu selekciju ambalaže i na taj način rasterećuje ostatak procesa same reciklaže, a nudi i izvještavanje i praćenja stanja u mašini u realnom vremenu.

Postavljanjem novih reciklomata, s vremenom će se proširit i pogodnosti koje nudi korištenje ovih mašina jer one imaju mogućnost očitavanja beskontaktnim karticama.

"Kada u budućnosti bude postojala mogućnost očitavanja karata za korištenje javnog gradskog prijevoza putem kartica, naš reciklomat je spreman da dočeka tehnološki napredak grada Sarajeva, te bodove koje budete skupljali recikliranjem, moći ćete koristiti za vožnju javnim gradskim prevozom", zaključio je Šunj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije