Tea Alagić režirala komad Elfriede Jelinek

Radiosarajevo.ba
Tea Alagić režirala komad Elfriede Jelinek

Newyorška off- Broadway javnost pozitivno je ocijenila novu predstavu koju je režirala redateljica bh. korijena Tea Alagić, na tekst Jackie nobelovke Elfriede Jelinek

Riječ je o komadu koji secira život Jacqueline Kennedy Onassis, a kroz režiju Alagićeve doživio je svoju američku premijeru. 

Jackie je postavljena u teatru City Center Stage, u okviru Women’s Project-a, čiji je cilj produkcija predstava koje su pisale i režirale žene. Kritičari hvale predstavu Jackie, a samo New York Times posvetio joj je tri teksta. Video iz predstave možete pogledati na ovom linku.    

Evo šta povodom predstave javlja naš suradnik iz New Yorka, umjetnik Nebojša Šerić Šoba

"Lijepo je vidjeti dupke puno gledalište na nekoj predstavi, pogotovo kada predstavu radi naša režiserka Tea Alagić, koja redovno puni njujorške teatre (a samim tim i kulturne rubrike lokalnih novina). Kada je Tea donijela komad kao prijedlog direktorici teatarske grupe Juliji Crosby, ona ga je pročitala i rekla da je to "ludo", i da ga od tada nije mogla izbaciti iz glave. Predstava je oblikovana kao neprekidni monolog koji se doživljava kao neka vrsta čistilišta, što je zaista zastrašujuće. Obraditi lik Jacqueline Kennedy na ovaj način bio je veliki izazov, pogotovo za publiku koja je navikla da na ovu ikonu gleda sa mnogo više suosjećanja. 'Moja mama ovo najvjerovanije ne bi trebala da vidi' rekla je glavna glumica Tina Benko, porijeklom iz katoličke obitelji, u kojoj su je učili da poštuje Kenedijeve. Elfriede Jelinek je prilično blago naglasila predsjednikove nevjere, za razliku od opisa njegovog ubojstva, a glumica Tina Benko kao Jackie govori o njegovom licu dok ga drži u svom naručju. Elfriede Jelinek tvrdi da karakteri u njenom komadu nisu stvarna ljudska bića, nego figure napravljene od govora, od matrice koja se neprekidno vrti u krug", sumira pisanja newyorških medija naš suradnik Šoba. 

Nagrađivana redateljica

Rođena Mostarka, Tea Alagić živi i radi u New Yorku, a predaje na Yale University. Diplomu iz glume dobila je na "Charles University Academy of Performing Arts" u Pragu, dok je magisterij iz režije odbranila na Yale univerzitetu u SAD. U njenoj biografiji stoji kako je svoje vještine upotpunjavala na radionicama kod Petera Brooka, Roberta Wilsona, te između ostalog, i u slavnom Theatre du Soleil. 
 
Samo u New Yorku je režirala je petnaestak predstava, isto toliko u drugim gradovima SAD, dok je u zagrebačkom ZeKaEm u sezoni 2009. postavila Brak Marije Braun.  
 
Glumica Tina Benko u ulozi Jackie, Tom Watson, kostimografkinja Susan Hilferty i redateljica Tea Alagic (desno). Foto: Marcus Yam za The New York Times
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije