TAZ: Svi žele Ivu Andrića

Radiosarajevo.ba
TAZ: Svi žele Ivu Andrića

Ivo Andrić je bio najpoznatiji pisac u bivšoj Jugoslaviji. Da li je bio Srbin, Hrvat ili Bosanac? O tome će odlučiti sud, prenosi Deutsche Welle.

List TAZ o svojatanju Ive Andrića piše:
“U godini u kojoj bi se trebala proslavljati 50.obljetnica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, vodi se spor oko toga ko ima pravo da bude nositelj autorskih prava ovog pisca. Bivše jugoslovenske republike: Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina ga žele prisvojiti kao da je ovim mladim državama nastalim iz Titove Jugoslavije potreban nacionalni pisac kako bi osigurale svoju nezavisnost. Ili pak dokaz za to da je onaj drugi uvijek bio negativac. Zbog toga što je Andrić pisao na srpskom jeziku, srpski književnici zaključuju da je u stavrnosti bio Srbin. Za Hrvate, on je bio Hrvat jer je kao takav rođen. O tome se upravo vodi spor pred sudom.

Riječ je o bizarnom sporu koji govori mnogo o tome kakvo je stanje u državama koje su prije dvadeset godina počele proglašavati nezavisnost i čija je sudbina takva da ih još uvijek označavaju kao države bivše Jugoslavije.

Andrić je međutim i lik koji bi se savršeno mogao iskoristiti kao nacionalni heroj. Rođen je 1892. godine u Dolcu nedaleko od Travnika. U mladosti se borio kao član jedne bosanske grupe otpora protiv Austro-ugarske monarhije. Kasnije, u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bio je diplomata. Tokom Drugog svjetskog rata on se povukao iz politike i počeo da piše romane od kojih je najpoznatiji Na Drini ćuprija, koja je postala simbol bratstva i jedinstva u Socijalističkoj Jugoslaviji“, prenosi Deutsche Welle pisanje berlinskog časopisa TAZ.

Vezano: Boro Kontić završio dokumentarac o Ivi Andriću

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije