Tate na porodiljskom bolovanju

Radiosarajevo.ba
Tate na porodiljskom bolovanju

Poštar iz Bijeljine Dražen Bujak jedan je od 12 muškaraca u Republici Srpskoj koji koristi porodiljsko bolovanje kako bi njegovao kćerku Katarinu. Draženova supruga Slađa vlasnik je pekarske radnje za proizvodnju kora i tjestenine i vratila se na posao dva mjeseca nakon rođenja trećeg djeteta.
"A, što ne bi moglo", odgovara Bujak šalom na pitanje da li muškarac može da se snađe u ulozi majke

Kako pišu Nezavisne, Dražen je rođeni Sarajlija, ima 40 godina, po zanimanju je tehničar elektronike, ali već 15 godina radi kao poštar. "Ovo je moje četvrto dijete i ništa mi nije nepoznato ni teško. Nije me sramota da mijenjam pelene. Uživam da hranim i uspavljujem kćerkicu i divno se osjećam u ulozi roditelja."

Prema podacima Fonda dječije zaštite RS, ove godine je među 2.915 zahtjeva za korištenje porodiljskog bolovanja 12 zahtjeva muškaraca koji koriste ovo pravo umjesto supruga, od toga pet u Banjaluci.

Dva oca na porodiljskom su iz Gacka i po jedan iz Trebinja, Pala, Broda, Čelinca i Prnjavora.

Poslodavci kod kojih ovi muškarci koriste porodiljsko odsustvo su Rudnik i termoelektrana u Gacku, Hidroelektrana u Trebinju, Rafinerija u Brodu, Dom zdravlja na Palama, Srednja škola u Prnjavoru, Opština u Čelincu, a u Banjaluci MUP Republike Srpske, Fond PIO, "Jelšingrad", "AWG" i mikrokreditna organizacija "Eki".

Radno zakonodavstvo u Republici Srpskoj omogućilo je muškarcima da koriste porodiljsko odsustvo od 2002. U 2011. na porodiljskom bolovanju bilo je 11 muškaraca u Republici Srpskoj, među 3.251 porodiljom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije