Tarik Samarah: Kultura sjećanja je najmanje što možemo učiniti (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Tarik Samarah: Kultura sjećanja je najmanje što možemo učiniti (VIDEO)

Pod nazivom 'Kultura sjećanja' djeluje nevladina organizacija koja stoji iza Galerije 11/07/95 u Sarajevu. Ova je galerija posljednjih dana bila u svjetlu svjetskih medija s obzirom da su je u samo tri dana obišle tri važne ličnosti: Angela Merkel, britanska Kraljevska princeza Anne i tužilac Serge Brammertz.

Serge Brammertz posjetio Galeriju 11/07/95: Znam za grafit 'UN - United Nothing' 

Svi oni, kao i hiljade posjetitelja koji ovu galeriju posjete,  mogli su se uvjeriti u predan rad galerijskog tima na dokumentiranju  razmjera srebreničke  tragedije,  mukotrpnosti procesa traganja za nestalima i identificiranja posmrtnih ostataka, te nastojanja da porodice žrtava dobiju mogućnost da sahrane svoje najmilije. Kao dan Galerije,  tim Kulture sjećanja odabrao je, 'Dan poslije'- 12. juli

Na čelu tima je umjetnički fotograf Tarik Samarah koji već petnaest godina svoj umjetnički izraz oblikuje prema priči o Srebrenici.

Neke od Samarahovih fotkgrafija našle su se u videu koji je nedavno prikazan u zgradi UN u New Yorku, na komemoraciji žrtvama Srebrenice. Nakon ovog videa, Generalni sekretar UN Ban Ki-Moon pozvao je na minutu ćutanja.

Video produkciju potpisuje sarajevska kreativna agencija Fabrika

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije