Tanovićev Oscar napunio deset godina

Radiosarajevo.ba
Tanovićev Oscar napunio deset godina


John Travolta, Danis Tanović, Oscar i Sharon Stone

Bosna i Hercegovina je prije tačno deset godina dobila svog prvog i za sada jedinog Oscara.

Dogodilo se to u  holivudskom Kodak teatru 24. marta 2002. godine kada je zlatnu statuu Američke filmske akademije podigao bosanskohercegovački režiser Danis Tanović.

Njegov film Ničija zemlja pobijedio je u veoma jakoj konkurenciji  sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan(India) Son of the Bride (Argentina).

Danisu Tanoviću nagradu su uručili proslavljeni holivudski glumci Sharon Stone i John Travolta. Prilikom preuzimanja nagrade Tanović se zahvalio producentima, saradnicima, svojoj ženi, a Oscara posvetio svojoj domovini.

RadioSarajevo: U međuvremenu ste se politički aktivirali i spoznali mnoge anomalije u vlasti države kojoj ste posvetili Oskara. Da li biste i danas, primajući ovu nagradu izajvili isto - Ovo je za moju zemlju, za Bosnu?

Tanović: Ni tada ga nisam posvetio političarima koji su vodili zemlju, već svojoj domovini koju i dan-danas volim jednako. Isto bih rekao i sada, jedino bih onom 'Bosnia' dodao: ... i 'Herzegovina'.

RadioSarajevo: Da li vam je Oskar otvorio neka vrata u karijeri, koja bi inače za vas ostala zatovrena? 

Tanović: Oskar je samo jedna od mnogih nagrada koje sam dobio, istina najpoznatija. Tu su i Zlatni globus, Nagrada Evropske filmske akademije, u stvari, nagrada nakon koje mi je otvorila vrata u profesionalnom smislu je bila nagrada u Cannesu. 

RadioSarajevo: Gdje se danas nalazi kipić? 

Tanović: Nalazi se u Parizu u mom birou. S obzirom da u Sarajevu nemam kancelariju vezanu uz moj filmski posao, sve nagrade koje sam osvojio nalaze se u Parizu.  

O Danisu Tanoviću...

Danis Tanović rođen je 20. februara 1969. godine u Zenici. Studirao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu koju prekida zbog ratnih dešavanja u našoj zemlji, a u prve dvije godine rata bio je zadužen je za filmsku arhivu tadašnje Armije Bosne i Hercegovine. Studij nastavlja 1994. godine u Belgijina filmskoj školi INSAS. Njegov prvi igrani film, za koji je i napisao scenario, bio je upravo Ničija zemlja.

Osim ovog, Oscarom nagrađenog filma, Tanović je snimio filmove  L'Enfer (Pakao), Triage i Circus Columbia, kratki te  kratki dokumentarac L'Aube, segment za film September 11, kao i kratki igrani film Prtljag.

Trenutno radi na filmu koji će biti sniman u okolici Tuzle, a govori o istinitom događaju i aktuelnom problemu sa kojim se susrela jedna žena sa margine bh. društva.  

Ničija zemlja...
Priča je to o tri vojnika u jeku ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini. Igrom slučaja u istom rovu se nađu srpski vojnik Neno, Bosanac Čiki i drugi bosanski vojnik Cera koji leži na odskočnoj mini. Dok Čiki i Neno verbalnim duelima rješavaju svoje osobne frustracije, u pomoć im priskače časnik UNPROFOR-a, ugrožavajući svoj položaj...



Osim Oscara, film Ničija zemlja dobila je nagradu za najbolji scenarij Evropske filmske akademije, Zlatni globus za najbolji strani film, Nagradu u Cannesu za najbolji scenarij, nagradu Francuske filmske akademije, te nagrade na festivalima u Chicagu, Oslu, Sao Paolu, Motovunu i Sarajevu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije