Režiser / Tanović na Filmskom festivalu u Antaliji: Bosna je uvrnuto društvo

24. 10. 2017. u 15:28:00 Anadolija

Shares: 0

Oskarom nagrađeni bosanskohercegovački filmski autor Danis Tanović tokom gostovanja na 54. Filmskom festivalu u Antaliji izjavio je kako je prava kinematografija koju voli skoro u potpunosti nestala.

“Upravo zato mislim da su festivali važni zbog publike koja voli pravu kinematografiju i filmove može gledati u kinima“, kazao je Tanović čiji je Oskarom nagrađeni film “Ničija zemlja“ prikazan u Antaliji.

Bh. režiser je na konferenciji za novinare istakao kako prvi put gostuje na festivalu u Antaliji, da je jedan njegov film prije šest ili sedam godina ovdje nagrađen ("Cirkus Kolumbija"), no da nije bio u mogućnosti doći primiti tu nagradu.

Na upit novinara do komentira aktuelnu situaciju i perspektivu Bosne i Hercegovine, Tanović je kazao da je BiH "uvrnuto društvo".

“Bosna je uvrnuto društvo. Sviđa mi se izreka mog oca koji kaže da Bosna ima užasnu prošlost, neizdrživu sadašnjost, ali hvala Bogu pa nemamo budućnost“, kazao je Tanović.

Istakao je kako voli Tursku, da je ranije imao priliku posjetiti Antaliju, Bodrum i Marmaris, te dodao kako je sretan što se ove godine na festivalu imao priliku sresti sa starim prijateljima.

Ovogodišnji Filmski festival u Antaliji otvorio je film "Ne ostavljaj me", višestruko nagrađivane bh. autorice Aide Begić, a radi se o priči koja tematizira sirijsku djecu izbjeglice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA