Hasan Tanović: Moja pobjeda u Općini Novo Sarajevo nije upitna

E. Maslo
Hasan Tanović: Moja pobjeda u Općini Novo Sarajevo nije upitna
Foto: Agencije / Doktor Hasan Tanović

Doktor Hasan Tanović kandidat je "četvorke" (NiP, SDP, Naša stranka, NBL), za načelnika Općine Novo Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima. 

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o problemima koji su prisutni u ovoj općini, planovima ukoliko bude izabran za načelnika, ali i o urbanizaciji, planskoj gradnji, borbi s COVID-19, zagađenju zraka, a imao je i poruku za glasače. 

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Tanović: Najveći problem jeste otuđenost opštinskog načelnika i opštinske administracije od građana što dalje implicira nagomilanim problemima u skoro svakom dijelu Novog Sarajeva. Projekti koju su započeti, ili su urađeni na pola ili nisu završeni u skladu sa pozitivnom praksom. Istraživanja koja su skoro prezentirana od Istinomjera pokazuju koliko se realno nije ništa uradilo od prethodnih lokalnih izbora.

Specifični izazovi

Kako sam ranije rekao za medije, opština Novo Sarajevo ima specifične izazove u zavisnosti o kojem dijelu opštine govorimo. Tako recimo, urbani dio opštine, kroz koji prolaze glavne regionalne i kantonalne saobraćajnice ima jednu vrstu problema sa kojim se građani svakodnevno susreću, dok padinski dijelovi, udaljeniji od administrativnog centra opštine imaju sasvim drugačije probleme i izazove. 

Naš primarni fokus će biti na rješavanju nagomilanih problema iz oblasti saobraćajne infrastrukture i parkinga, dugogodišnji problem klizišta i sigurnost građana. Paralelno sa navedenim, radićemo na izgradnji i rekonstrukciji vrtića i ostale ratom uništene infrastrukture. Namjeravam da se do kraja mog prvog mandata svi ratom uništeni objekti rekonstruišu i da se na to stavi tačka.

Socijalni programi su također nepovoljni, tako da ćemo raditi i na tome.

Zaista ima mnogo, mnogo otvorenih pitanja, trebalo bi nam desetine stranica da sve nabrojimo, tako da je za vaše čitaoce i stanovnke opštine Novo Sarajevo najbolje da dodatne podatke pronađu na mojoj zvaničnoj stranici www.hasantanovic.ba. Naravno, tamo se nalazi i e-mail na koji mi građani mogu svakodnevno pisati. 

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Tanović: Mladi i penzioneri su glavni fokus mog djelovanja. Okosnica mog programa, kako sam i ranije govorio su projekti koji za cilj imaju povećanje radnih mjesta za stanovnike Opštine Novo Sarajevo, ali i povećanje mogućnosti za stanovništvo u cjelini. Mladi će biti konstatni sudionici svih procesa koji se budu dešavali u opštini i opštinskoj administraciji.

Doktor Hasan Tanović - undefined

Foto: Agencije: Doktor Hasan Tanović

Što se tiče penzionera, njima ćemo prvo vratiti dostojanstvo. Nikada se više neće dogoditi da samo određena skupina penzionera dobije poklone i podršku, a da se ostali penzioneri zapostavljaju iz godine u godinu. Potporu opštine će imati svi penzinoneri i ta potpora će biti sigurno veća nego je to danas. Pored toga, učinićemo sve da ova skupina naših građana dobije dodatne beneficije i podršku kroz različite medicinske i rekreativne programe.  

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Tanović: Vjerujem da nakon svih istraživanja i brojnih reakcija građana, pobjeda u ovom momentu nije upitna. Zagađenje je jedan od problema sa kojim se suočavaju građani Sarajeva posebno u ovom centralnom dijelu gdje se geografski nalazi Novo Sarajevo. Vazdušni koridor kroz Sarajevo se narušava godinama unazad, a svjedoci smo koliku je štetu odlazeća opštinska administracija uradila kada je dozvolila izgradnju stambene grdosije nasred opštine u prethodnoj godini. Tu će se pored ekoloških pojaviti i saobraćajni, ali i komunalni problemi. Problem cirkulacije zraka će sada biti još veći. Vjerujem da zajedno sa predstavnicima četvorke koji će također nakon Nove godine preuzeti vlast u Kantonu Sarajevo, možemo zajedničkim snagama napraviti neke korake ka uspostavljanju boljih uslova za smanjenje zagađenja.

Što se COVID-19 tiče, lokalna zajednica ne može da učini mnogo, ali definitivno ćemo uzeti učešće u dijelu koji je u našoj nadležnosti. Civilna zaštita mora raditi svoj posao na drugačiji, kvalitetniji način. Nije mi poznato da je svaki penzioner dobio obećane zaštitne maske od strane civilne zaštite. Nije mi poznato ni da je urađena bilo koja vrsta edukacije i kvalitetna ditribucija informacija. Sve to zajedno može da smanji rizik od transmisije COVID19 među stanovnicima opštine Novo Sarajevo.

Krizni štab na nivou Kantona veoma slabo funkcioniše, a definitivno mora postojati bolja i kvalitetnija saradnja između lokalne zajednice i navedenog kriznog štaba. Mi ćemo biti pokretači i inicijatori takvih procesa. Ne smijemo čekati da neko za nas uradi neki posao. Dosadašnja administracija je imala takvu praksu, nažalost. 

Bijela kuga je problem u čitavoj Evropi, ali i na našim prostorima. Nadostatak kvalitetnog sadržaja i mogućnosti za zaposlenjem, osnovni su razlog zašto mladi odlaze, ali i zašto se sve rjeđe usuđuju da zasnuju bračnu zajednicu. Pored toga, postoje i zdravstveni problemi koji nerijetko imaju uticaj na ovu pošast.

Doktor Hasan Tanović - undefined

Foto: Agencije: Doktor Hasan Tanović

Za sve navedene izazove u većini slučajeva imamo, a za one za koje nemamo, moramo pronaći rješenja. Budite uvjereni da ćemo se prema navedenim stvarima odnositi odgovornije i sa više pažnje i emocija. Naša administracija će morati pronaći više sredstava za vantjelesnu oplodnju, ali i za naknade za porodilje i trudnice koje nisu u random odnosu, a koje nažalost ne uživaju skoro nikakve beneficije. Sufinansiranje troškova vrtića, školovanja, sporta, samo su neke od stvari koje mogu olakšati život stanovnicima Novog Sarajeva što će u konačnici imati za rezultat veći broj stanovnika na našoj opštini.

Poruka glasačima

Saobraćaj te vrste, nažalost, u velikom dijelu nije u nadležnosti opštnske administracije. Međutim, mi kao ravnopravni partner i neko u čijim su rukama regulacioni planovi, dakako moramo i možemo da utičemo na ubrzanje izgradnje određenih saobraćajnica i saobraćajne infrastructure. Ubrzaćemo sve procese koji su neaktivnošću i nemarom pojedinaca do sada usporeni ili zaustavljeni na južnoj longitudinali i pokušati u narednom periodu u potpunosti zatvoriti saobrćaj kroz Vilsonovo šetalište.  

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Tanović: Nikada nisam iznevjerio svoje pacijente, tako da neću ni moje sugrađane/glasače. To je moj princip i način rada i ja ne znam niti želim drugačije.

Spreman sam da se, već prvog dana mandata, uhvatim u koštac sa nizom paralelnih izazova koji proizilaze iz realnih potreba građanki, građana ali i zajednice u cjelini.

Pred nama je historijska prilika da vratimo naše živote u svoje ruke, učinimo svoju zajednicu boljom i funkcionalnijom, takvom da želimo ostati ovdje a ne otići iz nje. Uvjeren sam da tu priliku nećemo propustiti i da ćemo biti ponosni jedni na druge nakon 15. novembra.

Jednom zauvijek morate promijeniti narativ i prestati se zahvaljivati načelniku. Ni sadašnji, ni budući načelnik nisu vlasnici opštine niti su novci kojim raspolažu njihovi lični novci.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije