Tamo gdje nema problema, napravit ćemo ga: Dobrodošli u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Tamo gdje nema problema, napravit ćemo ga: Dobrodošli u Sarajevo
Sarajevo je grad koji se ne može pohvaliti odgovarajuće izgrađenim ulazima, odnosno izlazima iz grada. Možda i najbolji je onaj poznatiji pod nazivom zapadni prilaz gradu, ali sjećamo se koliko je njegova izgradnja trajala i kakve su saobraćajne gužve vladale nekoliko godina.

No, i kada očekujemo da će se nešto riješiti i popraviti, naši nadležni naprave još veći problem… Tako na pravcu izlaza iz grada prema Vogošći, tamo gdje nikada nije bilo gužvi, stručnjaci se pobrinu da naprave kilometarske kolone. I to urade jednim potezom. Semaforom.

Kršenje propisa

Upravo semafor na Šipu izaziva ogorčenje vozača koji svakodnevno izlaze iz Sarajeva prema Vogošći, jer na mjestu kroz koje su samo prolazili, sada potroše i više od pola sata, piše Oslobođenje.

Da bi stvar bila i gora, sva vozila koja dolaze sa Koševskog Brda nemaju mogućnost uključivanja u saobraćaj prema Vogošći, već se moraju snalaziti i kršiti saobraćajne propise. Nerijetke su i saobraćajne nesreće.

Stručnjaci su u nekoliko navrata isticali kako je rješenje na Šipu sve osim rješenja. Semaforom je zaustavljen protok vozila na magistralnom pravcu da bi se obezbijedio prolazak nekoliko vozila iz pravca naselja Šip.

U nekoliko navrata stručnjaci su naglašavali kako je kružni tok ovdje bio jedino i najbolje rješenje jer njime se saobraćaj ne bi zaustavljao, a svi oni koji dolaze sa Koševskog Brda dobili bi mogućnost da se uključe na glavnu saobraćajnicu bez obzira na to da li željeli putovati prema gradu ili Vogošći. 

Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, kazao je da je upoznat sa ovim problemom, te da je predmet proslijeđen stručnim službama na rješavanje.

Semafor najjeftiniji

“Naredio sam da počnu raditi na idejnom rješenju raskrsnice. To je ozbiljan problem i pravi saobraćajni čep jer je sa jedne strane u pitanju magistralni pravac, a sa druge skretanje u naselje. To se moralo rješavati na drugi način. Ovo je bilo najjeftinije i finansijski jedino moguće rješenje u vrijeme kad se usvajalo i radilo. Mi sada radimo na iznalaženju kvalitetnog rješenja koje bi eliminisalo saobraćajni čvor”, istakao je Bubica.

Bubica nije mogao kazati kakvo će to biti rješenje.

Ne znam kakvo će biti ponuđeno rješenje jer to sada rade stručna lica koja će ponuditi ono najbolje. To bi trebalo biti što prije urađeno jer je jedan od ulaza, odnosno izlaza iz grada začepljen semaforima”, pojasnio je Bubica.

A, dok stručne službe i nadležni ne izrade rješenje, Sarajlije će u kilometarskim kolonama i dalje izlaziti iz grada prema Vogošći. Osim u onim rijetkim i sretnim trenucima kada semafor ne radi, pa se kroz pomenuto naselje prolazi bez ikakvih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije