Talović: Skidanjem prijedloga o radu gradonačelnika prekršen Poslovnik

Radiosarajevo.ba
Talović: Skidanjem prijedloga o radu gradonačelnika prekršen Poslovnik

U nastavku sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojoj je s dnevnog reda sa 14 glasova "za", devet protiv i dva suzdržana, skinut Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi s vršenjem dužnosti gradonačelnika, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Arijana Talović konstatovala je "sa žaljenjem da su vijećnici dovedeni u nepravedan odnos" jer Klubu vijećnika SDP-a nije dozvoljeno da raspravlja o Prijedlogu za raspravu o radu gradonačelnika Sarajeva. 

Naglasila je da je skidanjem ove tačke s dnevnog reda "prekršen Poslovnik", te da će Klub vijećnika SDP-a svojim stavovima i drugim metodama istrajati u svojoj namjeri. 

Predsjednica Kluba SBBBiH Edina Latif kazala je da će ovaj klub dostaviti u pismenoj formi Prijedlog odluke za raspravu o radu i odgovornosti u vezi  s vršenjem dužnosti gradonačelnika. 

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Klub vijećnika SDP-a podnio je Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi s vršenjem dužnosti gradonačelnika, te donošenje Odluke o smjenjivanju Ive Komšića, gradonačelnika Sarajeva. 

Klub vijećnika SDP-a je konstatovao da je gradonačelnik Sarajeva u više navrata u vršenju svoje dužnosti djelovao u suprotnosti sa zakonom, Statutom i Poslovnikom, te izlazio iz okvira datih ovlaštenja. 

"Ivo Komšić donoseći Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog gradskog organa uprave - Gradske uprave Sarajeva, od 12. juna, bez saglasnosti Gradskog vijeća prekršio je član 52. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i član 39. Statuta Grada Sarajevo" istakla je tada  Arijana Talović, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću. 

Vijećnici će u nastavku današnje sjednice  između ostalog raspravljati o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg te Nacrtu budžeta Grada Sarajeva za 2014. godinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije