Taksisti odledili štrajk: Na ulice izlaze 17. jula

Radiosarajevo.ba
Taksisti odledili štrajk: Na ulice izlaze 17. jula

Sarajevski taksisti su 24. juna zaledili proteste koji su bili najavljeni za dan kasnije, ali članovi Udruženja Sarajevotaxi odlučili su odlediti aktivnosti oko protesta, iako nije prošlo 30 dana, koliki je bio rok za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Kako je za Oslobođenje rekao Enver Suljagić, predsjednih Udruženja Sarajevotaxi, protest je zakazan za 17. juli u 15 sati.

Razlog zbog kojeg su u Sarajevotaksiju, prema Suljagićevim riječima, odlučili odlediti nedavno odgođeni protest što inspekcija ne uklanja sa ulica vozila koja se nelegalno bave taksi-prevozom, nepoštivanja važećih zakonskih propisa Ministarstva saobraćaja KS-a, nerada kantonalne Uprave za inspekcijske poslove...

Spremni na sve

"Donesen je Pravilnik, ali kada se trebao početi primjenjivati u kantonalnoj inspekciji su naredili povlačenje inspektora i oni ne žele raditi. Iz tog razloga mi ćemo odlediti aktivnosti oko protesta i blokirat ćemo državne institucije u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Nadležni se užurbano pripremaju kako bi nam kazali da ne možemo protestovati, ali mi smo spremni na sve i snosit ćemo posljedice. Međutim, onaj ko je doveo do ovakve situacije biće odgovoran. U Ministarstvu ne znaju šta da rade jer su pojedini prevoznici prešli sa taksi na rentakar i neko za to mora biti odgovoran. Mi nećemo odgovarati, jer samo želimo da radimo po zakonu", istakao je Suljagić.

Prema riječima Suljagića, inspekcija je, i kada je bila na terenu, kontrolisala legalne taksiste.

"Tražili su nam kojekakve naljepnice za zabranu pušenja i slično. To je urađeno da bi se napravio privid da se nešto radi. Rentakar i nelegalni taksisti i dalje rade bez ikakvih prepreka. Mi smo imali konkretan i dobar sastanak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, ali kantonalna inspekcija je izigrala sve. Bili smo ubijeđeni da će početi raditi, ali eto nisu", zaključio je Suljagić.

Višegodišnji nesporazumi

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica, aktivnosti oko odleđivanja protesta nazvao je prepucavanjima predstavnika Sarajevotaxija i pojedinih rentakar firmi.


Jusuf Bubica (Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

"Ne želimo ulaziti u nesporazume koji traju godinama. Sve što je rečeno na posljednjem sastanku realizira se. Ako u Sarajevotaxiju žele da izađu na ulice, neka to urade, ali morat će sve napraviti po zakonu, jer će u suprotnom snositi posljedice. Mi smo počeli uklanjanje nelegalnih prevoznika. Da nismo, ja bih prvi rekao da ništa ne radimo i da su u Sarajevotaxiju u potpunosti u pravu", zaključio je Bubica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije