Takmičenje u Mostaru: Red Bull Cliff Diving u nedjelju 24. septembra

Promotivni tekst
Takmičenje u Mostaru: Red Bull Cliff Diving u nedjelju 24. septembra
Proteklog vikenda u Walesu je održano šesto takmičenje sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016.

Slavili su Michal Navratil u muškoj i Rhiannan Iffland u ženskoj konkurenciji, a sljedeće odredište najboljih svjetskih skakača i skakačica je Mostar, gdje ćemo za nepune dvije sedmice na Starom mostu imati priliku da gledamo njihove nevjerovatne akrobacije.

Takmičenje u Walesu je trebalo biti održano u subotu i nedjelju, no zbog najavljenih vremenskih (ne)prilika i jakog vjetra u cjelosti je pomjereno za subotu.

Aktuelni prvak, Britanac Gary Hunt, svakako je priželjkivao trijumf na domaćem terenu, no račune mu je na opšte iznenađenje pomrsio Čeh Michal Navratil, pobjedivši u dramatičnoj završnici sa svega nekoliko bodova prednosti.

Navratilova pobjeda tim je veća znajući da je nedavno operisao koljeno, zbog čega je propustio prošlo takmičenje u Italiji. Čeh nakon operacije nije trenirao mjesec dana i imao je namjeru izvesti samo jedan skok u Walesu, no kako je skok ispao odlično i on se osjećao dobro, odlučio je nastaviti, da bi na kraju došao do prve pobjede u karijeri. Hunt je bio drugi, a Andy Jones (SAD) treći.

Za novopečenog supruga Navratila ovo je prva pobjeda u osam godina učešća u prvenstvu i 53 takmičenja, i nije ni sanjao da će je ostvariti upravo na takmičenju na kojem nije imao baš nikakvih ambicija. Ovom pobjedom je izbio na četvrto mjesto ukupnog poretka.

U takmičenju žena, najveća senzacija prvenstva, australska debitantica Rhiannan Iffland, došla je do svoje treće pobjede iz četiri takmičenja i dodatno se učvrstila na vrhu u ukupnom poretku.

Lysanne Richard (Kanada) je zauzela drugo mjesto, a Cesilie Carlton (SAD) treće.

Situacija je identična i u ukupnom poretku prvenstva žena. U prvenstvu muškaraca, vodeći je Hunt, a slijede ga Meksikanac Paredes i Jones. Iako su Hunt i Iffland u uvjerljivom vodstvu, dosta toga se u ukupnom poretku može izmijeniti na preostala tri takmičenja.

A naredna stanica prvenstva svjetsku skakačku elitu dovodi u Mostar, na događaj koji ljubitelji skokova u vodu u našoj zemlji dugo očekuju. U nedjelju 24. septembra, na Starom mostu će po drugi put biti održano takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Za razliku od prošle godine, kada su nastupili samo muškarci, ove godine publika u Mostaru imaće priliku da uživa i u takmičenju najboljih svjetskih skakačica.

U međuvremenu, snimak takmičenja iz Walesa možete pogledati na ovom linku i na Red Bull TV, a sva dešavanja u prvenstvu pratite na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici prvenstva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije