Tajvan protestirao kod WHO zbog imena

Radiosarajevo.ba
Tajvan protestirao kod WHO zbog imena

Tajvan je protestirao u ponedjeljak na margini generalne skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi kako bi prestala da ga naziva „Tajvan, kineska pokrajina“ ili „Tajvan, Kina“, rekao je njen ministar zdravstva.

Kina i UN ne priznaju otok kao zasebnu državu, budući da je Peking 1971. godine zauzeo mjesto Taipeija u Generalnoj skupštini UN-a.

Nakon duge borbe Tajvan je konačno 2009. godine dobio status posmatrača u WHO-u i otada učestvuje na generalnim skupštinama WHO-a pod imenom „Kineski Taipei“.

Međutim, izgleda da su ove godine odnosi UN-a i Tajvana iznova napeti.

„Moja zemlja je iznenađena nakon što je nedavno WHO upotrijebio naziv „Tajvan, kineska pokrajina“ u internom dokumentu Međunarodni zdravstveni propisi, izjavio je tajvanski ministar zdravlja Wen-Ta Chiu na novinskoj konferenciji.

„Ova terminologija ne odražava stvarnost i mi ne želimo da budemo tako nazvani."

Wen-Ta Chiu je kazao da je „tog jutra predao protestno pismo pravnom savjetniku WHO-a, u kojem tajvanska delegacija traži od ove organizacije da je naziva „Kineski Taipei“ u svim dokumentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije