Tadić: Ulaskom Hrvatske u EU BiH u nepovoljnom položaju

Radiosarajevo.ba
Tadić: Ulaskom Hrvatske u EU BiH u nepovoljnom položaju

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) Bosna i Hercegovina je u mnogo nepovoljnijem položaju nego što je bila do sad, ocijenio je u nedjelju potpredsjednik Srpske demokratska stranke (SDS) Ognjen Tadić.

Tadić dodaje da će od 1. jula nastati problemi za građane te pravne subjekte iz RS i FBiH koji više neće imati mogućnost rada na hrvatskom tržištu kao do danas, javlja Fena.

"Zbog svega toga očigledno je da će nastupiti kriza, te da odgovor na tu krizu treba da bude okretanje ka CEFTA sporazumu", rekao je on.

To što Hrvatska postaje punopravna članica EU je, kaže Tadić, i prilika da se u RS i BiH zapitaju kakvo je stanje u regiji, jer je u BiH jako puno vremena potrošeno na političke prepirke i svađe, koje su posljedica činjenice da nije bilo neposrednog dijaloga ključnih političkih faktora, prvenstveno Srba i Bošnjaka.

"Umjesto toga, postojali su posrednici koji su politički dijalog instrumentizirali u onom pravcu kako je to odgovaralo nekome sa strane", tvrdi Tadić.

Članovi Gradskog odbora SDS-a u Banjoj Luci Milica Lakić i Tomislav Vujinović ocijenili su u nedjelju na pres-konferenciji i da je ekonomsko stanje u RS-u katastrofalno, navodeći da je industrija uništena, a RS prezadužena.

Lakić je kazala da je i Banja Luka prezadužena i to više nego je to dozvoljeno zakonom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije