Svjetski petak bez krzna (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Svjetski petak bez krzna (VIDEO)

U okviru svjetske kampanje protiv krzna započete 30. novembra, u petak se, ispred sarajevske katedrale u 12 sati, održava mirni protest aktivista Prijatelja životinja u BiH. Na simboličan nečin oni žele prikazati brutalnost svjetske krznarske industrije.

"Danas će se održati mirni mini-protesti ispred katedrale, bez pretjerane buke, megafona, zviždaljki i sličnog. Bit će mnoštvo transparenata te lutka oderane životinje, kojom ćemo ljudima pokazati kako izgleda životinja kada se dere", izjavila je za Radio Sarajevo Maida Šabeta, predsjednica Prijatelja životinja u BiH.

Preko 55 miliona životinja širom svijeta biva na najokrutniji način tretirano, uzgajano, hvatano u zamke, ubijano pesticidima, injekcijama u srce, električnim šokovima od 220 volti, gušenjem plinom, a u najvećem slučaju bivaju žive oderane zbog njihovog krzna.

Samo u Kini se oko 5 hiljada pasa i mačaka dnevno potpuno živo dere, bez ikakve anestezije, uspavljivanja ili omamljivanja, kako bi se njihovo krzno našlo na našim kragnama, rukavima, šeširima, torbama i slično.

Pogledajte video:


http://www.youtube.com/watch?v=Fki6uolZNbU



Svake godine u martu počinje sezona lova na bebe tuljana, pri čemu se, samo zbog mode ubije preko 300 hiljada beba, starih 12 dana. U mnogim slučajevima, udarce toljagama i skidanje krzna, bebe prežive te u agoniji umiru satima, a nekad i danima.


http://www.youtube.com/watch?v=tEjD4uXuahE



Najveći broj životinja koje ubijaju zbog njihovog krzna uzgajaju se na farmama krzna, gdje im prijeti grozna smrt: gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem strihininom, itd., a sve nakon života provedenog u skučenim kavezima. Mnoge od metoda nisu potpuno učinkovite te se životinje nerijetko "probude" dok im deru kožu s krznom.

Potpuno nepotrebno u 21. stoljeću, kada su sve alternative životinjskog krzna dostupne i kada postoji širok spektar umjetnih, jednako toplih materijala. Ipak, za potrebe "modernog i lijepog izgleda" milioni životinja svake godine prolaze pakao. Samo u ovom trenutku približno 60 životinja širom svijeta gubi život ili se sa njih krzno skida dok su još u svjesnom stanju.
 
Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH je zabranjeno ubijanje životinja bez prethodnog omamljivanja kao i svako nanošenje bola, patnje ili povrijeđivanja životinje.  Zabranjen je i uzgoj životinja s ciljem proizvodnje krzna, sa prelaznim periodom u trajanju od 10 godina.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije