Svjetski mediji o transformaciji atomskog bunkera u Konjicu u hibridni vojno-umjetnički muzej

Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o transformaciji atomskog bunkera u Konjicu u hibridni vojno-umjetnički muzej

Treći ciklus Projekta Bijenale D-0 ARK Underground otvoren je 24. aprila, uz brojne goste, domaće i strane zvaničnike i predstavnike medija. Kulturni događaj od velikog značaja i važnosti, kao i prethodna dva, privukao je pažnju brojnih stranih medija. 

Tako International New York Times, u sekciji internacionalnog vodiča kroz umjetnost “Šta se ovog tjedna dešava širom svijeta”, odmah iza događaja u Buenos Airesu i Tokiju, najavljuje otvaranje trećeg ciklusa Projekta Bijenala D-0 ARK Underground. 

FOTO: Titova ratna komanda u Konjicu preporođena umjetnošću

Vijest o otvaranju Bijenala prenio je i Reuters, a preuzeli su ga mediji od Indonezije, Hong Konga, Indije, Argentine, Rusije, USA, Pakistana, Velike Britanije, Španije, Italije…

FOTO: Bijenale u Konjicu - putovanje kroz vrijeme uz uvjerenje da je drukčiji svijet moguć

"Stvarno je interesantno da čak i Radio Bijafra govori o našem Bijenalu. Cijeli svijet prihvata i priznaje da je Projekat Bijenale jedinstven kulturni događaj. Kao Projekt pozvani smo da učestvujemo na 7. CEI Venice Forum for Contemporary Art Curators u organizaciji 'Trieste Contemporanea' koji se tradicionalno održava uoči otvaranja Venecijanskog bijenala. A interesantno je i to da npr. naša Federalna televizija uopće nije prenijela informaciju svojim gledateljima da se, pod pokroviteljstvom generalne direktorice UNESCO-a u Konjicu otvara značajan evropski kulturni događaj. Drago nam je da su mediji iz Republike Srpske izvijestili o ovom kulturnom događaju te da su i mediji iz našeg susjedstva (RTS, B92, E-novine, Pobjeda, Jutarnji list…) poslali svoje novinare na svečano otvaranje. Naravno, tu su bili predstavnici medija iz Austrije i Albanije, zemalja koje su naši partneri u organizaciji trećeg ciklusa Projekta Bijenala. U udarnom terminu Dnevnika u Austriji, koji donosi isključivo vijesti s političkim temama, emitiran je petominutni prilog s otvaranja trećeg ciklusa Projekta Bijenale D-0 ARK Underground", kazao je Edo Hozić, direktor i osnivač Projekta Bijenale. 

FOTO: Maršalov bunker u Konjicu danas ne čuva Tita već umjetnost

O trećem Bijenalu pisali su i: Kosmo, Cimam, Daily Mail, ali i mnogi drugi. 

Sa svoja 124 umjetnička rada, koliko ih je ostalo nakon otvaranja trećeg Bijenala, umjetnika iz čak 31 zemlje Evrope i svijeta, Umjetnička kolekcija D-0 ARK Underground je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, jedna od najznačajnijih kolekcija savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije