Svjetski dan zdravlja

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan zdravlja

Povodom obilježavanja dana zdravlja u Bosni i Hercegovini, u četvrtak, 07.04.2011 godine, prim.dr. Emir Talirević održat će edukativno predavanje na temu: “ANTIMIKROBNA REZISTENTNOST I NJENO GLOBALNO ŠIRENJE“, u sklopu kojeg će upoznati roditelje, nastavnike i učenike o načinu upotrebe antibiotika.

Predavanja će se održati u prostorijama OŠ “Isak Samokovlija početkom u 13:15 sati. i u OŠ “Safet beg Bašagić sa početkom u 17:00 sati.

Svake  godine, 7. aprila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO – World Health Organization), obilježava Dan zdravlja i provodi kampanju na svjetskom nivou kako bi se podigla svijest o određenoj zdravstvenoj temi. Ovogodišnja kampanja se sprovodi pod nazivom “ANTIMIKROBNA REZISTENTNOST I NJENO GLOBALNO ŠIRENJE” čiji je moto  „No action today,  no cure tomorrow”  („Bez akcije danas nema lijeka sutra“).

Pod pojmom antimikrobne rezistentnosti podrazumijeva se otpornost mikroorganizama na određeni antimikrobni lijek koji je ranije djelovao na njega, odnosno na koji taj mikroorganizam ranije nije bio otporan. Uslijed antimikrobne rezistencije, rezistentni organizmi, bakterije, virusi i neki paraziti odolijevaju napadu antibakterijskih lijekova kao što su antibiotici te antivirusni i antimalarijski lijekovi, uslijed čega liječenje postaje neučinkovito, i ne samo da infekcija ostaje, već se može proširiti i na druge ljude te uzrokovati epidemije. Antimikrobna rezistencija koja se globalno širi predstavlja veliki problem jer ugrožava učinkovitost mnogih lijekova, a s time i sam napredak u borbi protiv uzročnika mnogih bolesti. Osim što nas antimikrobna rezistencija može vratiti u eru prije antibiotika, ona između ostalog naveliko opterećuje zdravstveni sistem i ugrožava postignutu zdravstvenu sigurnost ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije