Svjetski dan okoliša u znaku pomoći ugroženima u poplavama

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan okoliša u znaku pomoći ugroženima u poplavama

Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP) organizirali su danas u Sarajevu obilježavanje Svjetskog dana okoliša koji je obilježilo prikupljanje sredstava za obnovu vrtića u Maglaju uništenog u majskim poplavama.

Kako je u izjavi za agenciju Fena pojasnio austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, današnje obilježavanje nije tipičan prijem za diplomatski kor i druge važne goste nego je ovaj događaj pretvoren u akciju prikupljanja sredstava za poplavama ugrožena područja.

''Zato smo gostima ponudili da kupe fotografije poznatih bh. fotografa, a prihod od prodaje ovih fotografija bit će preusmjeren za dobrotvornu namjenu'', kazao je Pammer.

Također, današnji događaj obilježen je ukazivanjem na važnost okoliša i na predstavljanje dobre saradnje na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi u smislu povezivanja zemalja u važne programe Ujedinjenih nacija.

''Odlučili smo da ovom humanitarnom akcijom podržimo projekt koji je aktuelan jer na taj način želimo istaknuti važnost transparentnosti prilikom pružanja pomoći i da ona bude upućena tamo gdje je ona namijenjena'', naglasio je Pammer.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP) u BiH Amina Omičević kazala je u izjavi za agenciju Fena da UNEP drugu godinu organizira zajednički s austrijskom ambasadom u BiH te SOS Dječijim selima u BiH obilježavanje Svjetskog dana okoliša.

''Ove godine zbog prirodne katastrofe koja je zadesila BiH nismo organizirali proslavu nego dobrotvorni događaj. Stoga su gosti prijema pozvani da uruče donaciju SOS Dječijem selu i da kupe izložene fotografije da bi cijeli iznos bio utrošen za obnovu vrtića u Maglaju'', naglasila je Omičević.

Omičević je kazala da su prisutnima prezentirani rezultati klimatskih promjena koje su, prema njenim riječima, uzrokovale posljednja događanja u BiH, a osvrnuli su se i na prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama u Evropskoj uniji.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen program UNEP-a, a ovim danom širom svijeta nastoje se istaknuti glavni ekološki problemi i potaknuti ljude na odgovorno ponašanje prema okolišu.

Prijemu su se odazvali predstavnici diplomatskog kora u BiH, međunarodnih organizacija te predstavnici nevladinog sektora koje se bave zaštitom okoliša u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije