Svijet zanimljivosti

Radiosarajevo.ba
Svijet zanimljivosti

SANTA FE - Billy the Kid,  jedan od najpoznatijih odmetnika od zakona na Divljem zapadu, trebao bi dobiti oprost od grijeha, smatra većina ispitanika u anketi o njegovu pomilovanju.
 
 Kako bi istražio javno mišljenje, guverner Novog Meksika Bill Richardson postavio je internetsku stranicu i e-mail adresu na koje je od sredine prosinca stiglo 809 glasova. Većina sudionika ankete, njih 430, smatra da Billy Kid treba dobiti posthumno pomilovanje, dok se tomu protivi njih 379.
 
 Stranica je postavljena kada je odvjetnica Randi McGinn podnijela zahtjev za pomilovanje, tvrdeći da je nekadašnji guverner Novog Meksika Lew Wallac to obećao u zamjenu za Kidovo svjedočenje u slučaju ubojstva odvjetnika Chapmana 1879. godine. Tada je Billy već bio u zatvoru zbog ubojstva okružnog šerifa iz Lincolna Williama Bradyja. Nakon 27 dana čekanja na suđenje, Kid je pobjegao iz pritvora, i pri bijegu ubio dvoje policajaca. Zahtjev za pomilovanje ne odnosi se na ta ubojstva. Pronašao ga je Pat Garrett, Bradyjev nasljednik, i ubio 14. lipnja 1881. godine.
 
 Iako je bio ubojica – legenda kaže da je ubio 21 (po jednog za svaku godinu života), a dokazana je smrt 9 ljudi - Billy the Kid, poznat i po pseudonimima Henry Antrim i William Harrison Bonney, postao je folk legenda Divljeg zapada.
 
 Richardsonov mandat istječe 31. prosinca, pa mu ostaje samo nekoliko dana da odluči hoće li pomilovati Kida za ubojstvo Bradyja.
 
 
 WASHINGTON - "Ima li pilota u avionu?" i "Imperij uzvraća udarac", drugi dio serijala "Ratova zvijezda", našli su se među 25 filmova koji će zbog svoje "kulturne i estetske važnosti" ući u nacionalni filmski registar knjižnice američkog Kongresa kako bi se sačuvali za vječnost.
 
 Svake godine Kongresna knjižnica proširuje svoj fond za 25 novih filmskih ostvarenja, dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova te videospotova, koji su ocijenjeni dostojnima da budu dijelom američke kulturne baštine.
 
 Nacionalni filmski registar ovdje je kako bi podsjetio naciju da je očuvanje naših filmskih ostvarenja glavna zadaća, budući da je polovina filmova proizvedenih do 1950. i oko 90 posto filmova do 1920. izgubljeno, rekao je u priopćenju James H. Billington, predsjednik te ugledne biblioteke.
 
 Djela koja su ušla u ovogodišnji izbor bila su na popisu 212 filmova koje je predložila šira publika, a njihovim će uvrštavanjem broj filmova u fondu nacionalnog filmskog registra porasti na 550.
 
 Nekoliko filmova izabranih u 2010. doživjelo je golem uspjeh kod publike, poput "Egzorcista" (1973.), "Svih predsjednikovih ljudi" (1976.) i "Groznice subotnje večeri" (1977.).
 Odbor za nacionalni registar odabrao je i nekoliko puno starijih filmova, iz doba nijemog filma i iz zlatnog doba holivudskog filma.
 
 Kratak dokumentarac o tramvaju u San Franciscu, snimljen uoči razornog potresa 1906., također je među izabranim filmskim djelima.
 
 
 ROVERSHAGEN - Na sjeveru Njemačke u gradu Rovershagenu kraj Rostocka održava se festival leda na kojem je predstavljen i muzej ledenih skulptura.
 
 Od leda su načinjene životinje, biljke, ljudi, pa čak i vatra. Festival se održava već osmu godinu, a umjetnicima je trebalo gotovo mjesec dana da od 190 tona leda oblikuju svoja djela. Za potrebe 13-orici domaćih i stranih umjetnika dopremljeno je 2000 ledenih blokova.
 
 Ove su godine umjetnici morali stvarati šumske ledene figure - šumske životinje, livade, drveće, pa čak i scene lova.
 
 Skulpture čuvaju na minus osam stupnjeva, a u sklopu ledenog parka koji se prostire na 2000 četvornih metara, otvoreno je i klizalište.
 
 Tijekom prošlogodišnjeg festivala više od 150 000 posjetitelja moglo je osjetiti miris prašume uz životinje, viseće mostove i slapove.
 
  Ledena izložba trajat će do 28. veljače 2011.
 
 
 LOS ANGELES - Američka glumica, 34-godišnja Reese Witherspoon zaručila se za svog dečka Jima Totha s kojim je i u poslovnoj vezi, prenosi magazin People na svojoj internetskoj stranici.
 
 Glumica je upoznala šest godina starijeg Totha, agenta u poznatoj Creative Artists Agency, koja se bavi zastupanjem glumačkih zvijezda u Hollywoodu, u siječnju ove godine. Prije zaručnika bila je u dvogodišnjoj vezi s kolegom Jakeom Gyllenhaalom.
 
 Datum glumičina vjenčanja nije objavljen, a bit će to njezin drugi brak. Naime, bila je devet godina bila u braku s glumcem Ryanom Philippeom s kojim ima dvoje malodobne djece.
 
 Witherspoon je 2006. osvojila Oscara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Jamesa Mangolda Hod po rubu (Walk the line), biografiju country legende Johnnyja Casha. U njemu je glumila June Carter, pjevačicu i glazbenikovu suprugu.
 
 
 LOS ANGELES - Popularna pop-pjevačica Rihanna prekinula je sa svojim dečkom, američkim igračem bejzbola Mattom Kempom.
 
 Rihanna i Matt upoznali su se u Cabo San Lucasu u siječnju ove godine, a svoju su vezu objavili u proljeće.
 
 Prekinuli su prije nekoliko tjedana, rekao je izvor blizak pjevačici za US Magazine. Dodao je kako Kemp nije mogao prihvatiti njezina česta putovanja: Dosadilo mu je pratiti je poput psića, želio je normalnu vezu.
 
 Rihanna je trenutačno na odmoru u rodnom Barbadosu, a njezini predstavnici nisu bili dostupni za komentar.
 
 
 LOS ANGELES - Slavni Johnny Depp otkrio je da osjeća jaku povezanost s likom koji tumači u serijalu Pirati s Kariba, kapetanom Jackom Sparrowom. Za časopis Parade rekao je kako je uživao u repriziranju uloge u Disneyevoj akcijskoj avanturi "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides".
 
 "Kapetan Jack će uvijek biti dio mene", naglasio je. "Volim mu se vraćati i otkrivati što novo možemo napraviti. Teže mi je glumiti likove poput onog u Turistu. Najviše se zabavljam kad se mogu sakriti iza perike i šešira ili šminke", kazao je Depp.
 
 On je kapetana Jacka prvi put utjelovio 2003. godine u prvom dijelu Pirata s Kariba, a sada je snimljen i četvrti nastavak ove vrlo uspješne Disneyeve franšize - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.
 
 U novi nastavak filma uvodi nas kapetan Jack Sparrow, koji je na putu pronalaska fontane mladosti. Uz njega i Geoffreyja Rusha u filmu se pojavljuju i Penelope Cruz te Ian McShane.
 
 Prikazivanje filma redatelja Roba Marshalla, koji govori o istini i izdaji, o mladosti i smrti, počet će 18. svibnja 2011. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije