Švicarska između tolerancije i islamofobije

Radiosarajevo.ba
Švicarska između tolerancije i islamofobije

Ambasador Švicarske Konfederacije u BiH Rolf Lenz bio je uvodničar na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi „Evropa između islamofobije i tolerancije“.

Sloboda vjere muslimanima i dalje zagarantovana


Ambasador Lenz je, govoreći o referendumu održanom u Švicarskoj prošle nedjelje o zabrani izgradnje novih munara, kazao da glasanje održano prošle sedmice nije okrenuto protiv muslimana.

Po njegovim riječima, sloboda vjere je za sve muslimane u Švicarskoj i dalje garantovana, muslimani i dalje mogu ići u džamije i slobodno prakticirati svoju vjeru.

„Sloboda prakticiranja vjere muslimanima ograničava se jedino u smjeru da će ispoljavanje vjere biti ograničeno kroz izgradnju munara “, kazao je ambasador Lenz, prenosi Fena.

Podsjetio je da u Švicarskoj živi oko 400 hiljada muslimana i više od 90 posto njih se izvrsno integrisalo i vode dobar život.

„U Švicarskoj živi i oko 45 hiljada Bosanaca i Hercegovaca i do sada nemam vijesti da oni imaju nekih problema“, kazao je on.

Po njegovim riječima, jasno je da glasanje održano prošle sedmice nije okrenuto protiv muslimana.

„Nalazimo se u vremenu velikih promjena, sukobljavamo se sa jednom od najvećih ekonomskih kriza u nekoliko zadnjih desetljeća. Ovi problemi su se odrazili i na građane Švicarske, izazvali su njihove strahove, koji su se opet reflektovali na rezultate glasanja prošle sedmice“, kazao je švicarski ambarador.

Vjerujem također, dodao je, da je i percepcija brojnih Švicaraca o ekstremnim strujama u islamu dovela do takvih rezultata.

„Ali ta percepcija nije nastala na osnovu djelovanja ekstremističkih snaga u Švicarskoj nego na osnovu vijesti o dešavanjima u svijetu. Mišljenja sam da je to više jedan psihološki efekt nego jedna objektivna istina“, kazao je ambasador Lenz.

Lenz ponosan na muslimane u Švicarskoj


Istaknuo je kako je ponosan što može reći da se oko 400 hiljada muslimana koji žive u Švicarskoj, s oko 200 džamija i vjerskih objekata koji tamo postoje, „jako dobro integrisalo u Švicarskoj“.

„Od onih koji imaju pravo glasa, oko 60 posto je učestvovalo na referendumu. Od tog broja, 57 posto je prihvatilo tu inicijativu, otprilike 30 posto onih koji imaju pravo glasa. Veliki broj je onih koji nisu učestvovali na referendumu“, kazao je ambasador Lenz.

Po njegovim riječima, Federalno vijeće Švicarske i Parlament bili su protiv prihvatanja jedne takve građanske inicijative. Međutim, ova inicijativa je prihvaćena, a Švicarsko federalno vijeće je dužno respektovati takvu odluku.

Ambasador Lenz je ne početku današnje sesije ocijenio da su bilateralni odnosi između Švicarske i BiH veoma dobri.

Podsjetio je da je Švicarska od 1996. do danas podržala BiH sa više od 550 miliona KM.

„Nastavit ćemo s našim angažmanom i u budućnosti s iznosima od približno 13 miliona eura godišnje. Želim iskazati nadu da će BiH u što skorije vrijeme dobiti bezvizni status od EU. Raduje me što mogu potvrditi da će ukidanje viza od strane EU značiti i ukidanje viza za Bosance i Hercegovce koji putuju u Švicarsku“, kazao je amabasador Lenz, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije