Švicarska donacija od 12.000 za SOS dječija sela BiH

Radiosarajevo.ba
Švicarska donacija od 12.000 za SOS dječija sela BiH

Organizacija SOS Dječija sela BiH ugostila je grupu od 17 profesora i studenata iz Internacionalne škole Zug i Luzern iz Švicarske koji su željeli provesti vrijeme sa djecom bez roditeljskog staranja.

Posjeta je imala za cilj pokazati studentima kako se razvija društvo u postkonfliktnom periodu, te kako pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama ima višestruku korist za društvenu zajednicu. Studenti i profesori su na konkretnom primjeru pokazali svoju humanost, te pored izdvojenog vremena za uređenje igrališta SOS vrtića u Sarajevu i edukativnih aktivnosti sa mališanima SOS vrtića Mostar, pružili finansijsku podršku organizaciji SOS Dječija sela BiH donirajući ukupno 12.000 KM.  

''Doveli smo naše studente sa namjerom da nauče nešto o Bosni i Hercegovini, da se bolje upoznaju sa stanjem u zemlji nakon konflikta, te da kod njih pokušamo inicirati nove ideje, kako mogu da doprinesu ovdašnjim ljudima, naročito djeci iz  ranjivih kategorija. Želja nam je da ova posjeta bude tek jedna u nizu i da svake godine dovedemo po jednu grupu studenata, kao i da buduće projekte i aktivnosti razvijemo zajednički  kako bismo na najbolji mogući način odgovorili na potrebe djece i mladih iz SOS Dječijih sela BiH'' naglasila je profesorica Victoria Wasner.

Robert Sbehrenberger, student je dodao: ''Imajući u vidu grozne slike o ratu, koje su još uvijek u našem sjećanju, iznenadili smo se da u Sarajevu postoji toliko lijepih, modernih, poslovnih objekata, veliki progres je veoma očit. Kada smo došli u posjetu SOS Dječijem selu u Sarajevu izgledalo nam je kao jedno lijepo uređeno selo sa lijepim kućama, ali kada smo malo bolje pogledali, uvidjeli smo da postoji potreba da se uradi još mnogo toga i da je veća podrška Dječijem selu neophodna.''

Studenti i profesori su najavili da će i dalje sprovoditi humanitarne aktivnosti i volonterski se angažovati u SOS Dječijim selima i vrtićima BiH.

Orgazacija SOS Dječija sela BiH, kroz porodični model brige, trenutno brine o 268 dječaka i djevojčica bez roditeljskog staranja u 28 SOS porodica.

U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječija sela – u Sarajevu i Gračanici, u kojima, kroz porodični model brige osiguravamo toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece. Prema konceptu SOS Dječijih sela, u svakoj porodičnoj kući živi SOS mama sa majviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu SOS porodicu. U ovakvom porodičnom obliku zbrinjavanja, djeca imaju mogućnost odrastanja u toploj, porodičnoj atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi. Pored sva SOS Dječija sela, Organizacija djeluje i kroz Program Jačanja porodica (u Sarajevu, Mostaru i Goraždu), SOS Društveni centar „Hermann Gmeiner“ (u Sarajevu), SOS vrtiće (u Sarajevu, Mostaru i Goraždu), Program podrške formalnom obrazovanju (koji se realizira u 5 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo), te mobilni-edukativni program Superbus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije