Šveđani u posjeti Kantonu: Savjeti za upravljanje otpadom

Radiosarajevo.ba
Šveđani u posjeti Kantonu: Savjeti za upravljanje otpadom

Hoće li Sarajevo uskoro riješiti problem nagomilavanja otpada

Na ovu temu razgovaralo se danas na sastanku ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatka Petrovića s predstavnicima delegacije Regionalnog vijeća Norrkoepinga i Agencije za energiju Istočne Švedske

Kako je rečeno tokom sastanka, Regija Istočne Švedske koristi savremena postrojenja u spalionicama otpada. Spaljeni otpad u ovom procesu ujedno je i gorivo za proizvodnju električne energije, a topla voda koja nastaje uslijed sagorijevanja otpada namijenjena je za zagrijavanje stambenih i poslovnih objekata. 

Ovaj proces je jedan od najsavremenijih rješenja deponovanja otpada u svijetu s direktnim ekonomskim i ekološkim efektima.

Samo 4% smeća u Švedskoj odlazi na deponije. Sve ostalo koristi se za proizvodnju energije

"Kanton Sarajevo je lider u rješavanju svih okolinskih problema u BiH. Svjesni smo činjenice da uvijek može biti bolje, ali kao što znate Sarajevo je u proteklom ratu pretrpjelo snažna razaranja, tako da mi možemo biti više nego zadovoljni kada je u pitanju realizacija naših aktivnosti s ciljem zaštite okoliša", istakao je ministar Petrović. 

Prema njegovim riječima, KS je zainteresovan za uvođenje procesa reciklaže otpada, jer se na taj način omogućava ne samo zaštita okoliša nego i razvoj privrede. 

Dodao je da je upravo zbog toga KS spreman da operativno sarađuje s predstavnicima Regionalnog vijeća iz Istočne Švedske kako bi preuzeo njihova pozitivna iskustva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije