Svečani prijem u organizaciji Ambasade Japana BiH povodom rođendana cara Akihita

Radiosarajevo.ba
Svečani prijem u organizaciji Ambasade Japana BiH povodom rođendana cara Akihita
Foto: Radiosarajevo.ba / Povodom rođendana cara Akihita, koji se zvanično obilježava kao Nacionalni dan Japana, ambasada ove države upriličila je u Sarajevu svečani prijem

Povodom rođendana cara Akihita, koji se zvanično obilježava kao Nacionalni dan Japana, ambasada ove države upriličila je u Sarajevu svečani prijem.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto je u prigodnom govoru rekao da njegovo veličanstvo car Akihito u decembru puni 85 godina. Planirano je da u aprilu 2019. car Akihito abdicira, a na čelo države doći će prijestolonasljednik Naruhito koji će postati 126 car Japana.

Ambasador je pojasnio da abdiciranje cara nije uobičajeno i da se zadnji put dogodilo prije 200 godina.

Bilateralna suradnja između Japana i Bosne i Hercegovine je u trendu porasta. Pomoć je usmjerena prvenstveno na društvenu korist za narod BiH. U protekloj godini, zahvaljujući sredstvima iz Japana, obnovljeno je 5 škola, 10 bolnica uključujući i opremu, te podržan projekt deminiranja, sve u ukupnom iznosu od milion eura. Japan pomaže i Ekološki projekt u termoelektrani Ugljevik, a intenzivirana je suradnja s Univerzitetima.

Ambasador Japana Hideyuki Sakamoto izrazio svoje čestitke gospođi Vahdeti Kazić na dodjeli visokog japanskog odlikovanja. Zahvaljujući njenom radu u mnogim parkovima u BiH u proljeće možemo uživati u sakuri - cvjetanju japanske trešnje.

Također, ispred Ambasade poželio je sve najbolje novoformiranom Predsjedništvu BiH. Posebno je pozdravio ministricu za ljudska prava i izbjeglice, Semihu Borovac.

Na kraju svima je poželio sretnu nastupajuću godinu i nazdravio zdravlju cara Zemlje izlazećeg sunca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije