Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija u Sarajevu

1
AA
Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U subotu je u online formatu održana svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Promocija, organizirana u sjeni pandemije koronavirusa, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i izvođenjem akademske himne.

Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirali 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Škrijelj je tokom obraćanja kazao kako se svečanost održava u izmijenjenom obliku zbog pandemije. Tom prilikom podsjetio je kako UNSA postoji 71 godinu za vrijeme kojeg je bio i ostao generator razvoja i progresa cijele Bosne i Hercegovine.

UNSA po principu duhovne gravitacije okuplja sve glavne potencijale u sferi nauke, duhovnosti i umjetnosti i predstavlja snažnu potporu u cjelokupnom obrazovnom sistemu u BiH“, rekao je Škrijelj.

Dodao je kako su u nadolazećem vremenu, očekivanja društva prema univerzitetima sve veća, zato je njihova osnovna misija i vizija ”stavljanje mladog čovjeka u fokus saznanja i istraživanja kako bi mogao odgovoriti na sve izazove sutrašnjice.

Dodao je kako su izazovi s kojima se u proteklom periodu susrelo društvo, pokazali da su “nauka i znanje kao i naučno istraživački rad presudni u kreiranju opstanka života i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo”.

Dodao je kako promocija svaki put budi nadu, a od generacija se očekuju da ostvare značajna dostignuća koja će biti od koristi društvu, a bh. društvo učiniti boljim mjestom za život svih.

Škrijelj je tom prilikom čestitao diplomantima i magistrantima, ali im i poručio kako da bi održali korak s vremenom, neće biti dovoljno da produciraju samo nove ideje i proizvode, već će morati prije svega mijenjati stalno sebe , jer kako se ritam promjena ubrzava, tako će i njihova odgovornost biti veća, a kompetencije traženije.

”Budite slobodni ljudi, ne dopustite nikom da vam oduzme pravo na izbor stava i pravo na izbor vlastitog puta jer studirajući na UNSA, vi ste stekli znanje kojim ćete mijenjati ne samo stvarnost svih nas, nego i graditi bolju i ljepšu budućnost“, rekao je Škrijelj.

Naveo je kako je budućnost uvijek teško predvidjeti, ona je plod nužnosti, slučajnosti, sudbine i volje, zato ona u određenoj mjeri zavisi od mladih, šta od nje žele i šta će s njom učiniti.

”Zadaća svake nove generacije, pa i vaše, jeste da svojim znanjem i djelovanjem u društvu, unosi promjene koje će biti generatori napretka i prosperiteta. Vi ste ti koji ste svojim znanjem i kompetencijama pozvani da mijenjate svoje okruženje kao svjedoci, sudionici koji hoće, ne samo da žive nego i da znaju šta žive“, rekao je Škrijelj.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao je kako osim pružanja potrebnih teoretskih i praktičnih znanja i vještina, jedna od ključnih uloga univerziteta je da podstakne kritički duh razmišljanja, izgradi stvaralački odnos prema društvenim tokovima i procesima.

”U vremenu, dalekosežnijih globalnih promjena, čiju dinamiku bez obzira na sve političke ekonomske, društvene i aktuelne pandemijske probleme, s kojima se u našoj domovini suočavamo, moramo neizostavno pratiti i čije ishode nije lako predvidjeti, BiH kao država, mi kao društvo i akademska zajednica i univerziteti, a posebno UNSA, kao najveći i najprestižniji univerzitet u BiH, moraju nastaviti sa svojom dosadašnjom misijom izgradnje društva znanja, obrazovanja generacija kojima će istraživački potencijal i inovativnost postati okosnice ubrzanog razvoja”, rekao je Zvizdić.

Dodao je kako u svijetu u kojem živimo, i pred izazovima koji nas očekuju, bh. društvu je neophodan sistem ljudski vrijednosti čiji fundament mora biti jaka, moralna supstanca, efikasan obrazovni sistem sa aplikativnim znanjima i vještinama te jasnim vrijednosnim kriterijima na kojima se može izgraditi prosperitetno društvo znanja i jednakih šansi.

Magistrantima i diplomantima je poručio da vjeruju u svoje ideale, ostvare svoje uspjehe i budu koristan dio zajednice.

”Vežite svoje profesionalne i personalne perspektive za BiH i njenu evropsku vrijednost. Bez vas to neće biti moguće uraditi. Sa vama možemo govoriti o progresivnoj i prosperitetnoj budućnosti BiH jer vaše vrijeme neminovno dolazi”, rekao je Zvizdić.

Anis Krivić, ministar obrazovanja, mladih i nauke KS, kazao je kako je obrazovanje pasoš za budućnost jer “sutra pripada onima koji se za nju danas pripremaju”.

”Univerzitet kako visokoškolska institucija vas oblikuje i pravi od vas armiju ljudi, koji će razvijati našu državu, naše društvo, ekonomiju, tehnologiju, diplomatiju, pravosuđe i opet ono zbog čega smo svi ovdje, a bez čega ne bismo imali razvijena društva, obrazovanje”, rekao je Krivić.

Dodao je kako smo u prethodnom periodu, mogli vidjeti da neki žele da taj potencijal ode iz BIH.

”S druge strane, vidjeli smo vašu borbu, vaše buđenje. Glasno ste govorili i tražili ispunjenje svojih zahtjeva. To će vas uvijek čekati. Ako želite da vidite promjene, budite glasni, borbeni, inovativni i širite naučeno ovdje u BiH. Obrazovanje je jednostavno duša društva dok prelazi s jedne generacije u drugu. Prije svega, ostanite ovdje i unaprijedite našu zemlju”, istakao je Krivić.

Pozvao je mlade da se suprotstave sistemu koji trenutno postoji i iskoriste stečena znanja i vještine.

”Budite lideri. Usavršavajte vještine koje ste stekli na univerzitetu, radite zajedno i učite cijeli život“, rekao je Krivić.

U okviru svečanosti je predstavljeno 200 dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu: ”Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu”, ”Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu” i ”Povelja Univerziteta u Sarajevu”.

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, najuspješniji studenti prvog i drugog ciklusa studija primili su posebna priznanja.

U prvom ciklusu studija 46 diplomanata je odlikovano “Zlatnom značkom”, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, ”Srebrenom značkom” je odlikovan 81 diplomant, a ”Povelju Univerziteta“ u Sarajevu dobila su dva diplomanta.

Među studentima drugog ciklusa studija 16 magistranata odlikovano je ”Zlatnom značkom”, 34 ”Srebrenom značkom“ i tri studenta su dobila ”Povelju Univerziteta u Sarajevu”. U integriranom studijskom programu I i II ciklusa jedan student je odlikovan ”Zlatnom značkom”, a 17 studenata “Srebrenom značkom”.

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2020. godini sa prosjekom 10,00 su Tarik Čorbo sa Mašinskog fakulteta i Adisa Bolić sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini sa prosjekom 9,95 je Demir Papić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Demir Papić je tom prilikom kazao kako današnji dan je poseban za UNSA, obrazovanje, društvnu zajednicu i roditelje diplomanata i magistranata.

”Izlazi sjajna generacija mladih ljudi koja završava jedan period života i prelazi u drugi , gdje će svoje svoje znanje koristiti za dobrobit države i dalje se usavršavati i prenositi znanje budućim generacijama. Priča moje generacije je u nastajanju i tek treba da bude ispričana, a okosnica priče se temelji na znanju, hrabrosti, visoko postavljenim etičkim i profesionalnim standarima“, rekao je on.

Dodao je kako će diplomanti i magistranti koji su znanja stekli na UNSA s ponosom već sutra iskoračiti i pridružiti se akademskoj zajednici u kreiranju boljeg životnog standarda u BiH, gdje je u ovom trenutku najpotrebnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije