Sve više mladih žena u BiH obolijeva od raka dojke

J. Ć.
Sve više mladih žena u BiH obolijeva od raka dojke
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Borba protiv raka dojke!

Početak jeseni startuje obilježavanjem događajem na svjetskom nivou, a to je borba protiv raka dojke. Zato je i cijeli oktobar posvećen baš ovoj misiji – podizanje svjesti i informiranje žena oko redovne kontrole, briga za zdravlje i borba protiv ove bolesti.

U tom smjeru, kako bi podržali svjetsku kampanju koja dotiče ogroman broj žena, Udruženje Renesansa je održalo pres konferenciju te predstavila niz aktivnosti.

Selma Lučkin, predsjednica ovog udruženja za portal Radiosarajevo.ba je kazala kako će se u Sarajevu tokom oktobra održati niz aktivnosti kako bi se upozorilo na potrebu redovnih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti.

„Cijeli mjesec će biti aktivnosti povodom žena oboljelih od karcinoma dojke koji će se nastaviti u kontinuitetu“, govori nam Lučkin. 

Od karcinoma dojke godišnje u svijetu umiru stotine hiljada žena. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1,38 miliona novoboljelih od raka dojke. Istovremeno godišnje se registruje 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke (IARC, Globocon, 2008).

Borba protiv raka dojke! - undefinedFoto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Borba protiv raka dojke!

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor žena širom svijeta, kako u razvijenim tako i zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju zadnjih godina broj novooboljelih od raka dojke je u stalnom porastu.

Trenutno, ne postoji dovoljno saznanja o uzrocima nastanka raka dojke, zbog čega je rano otkrivanje bolesti izuzetno bitno za spašavanja života. Ukoliko se rak dojke otkrije rano, i ako je dostupan adekvatan tretman, postoji velika šansa da je taj rak dojke izlječiv.

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da sve više mladih žena u BiH obolijeva od raka dojke.

„Ono što mogu reći jeste činjenica da broj oboljelih prošla granicu. Dakle, nije više 45 već se spustila ispod 35 godina. Mi danas želimo probuditi svijest ne samo ovaj mjesec već da nastavimo rad Udruženja Renesanse kroz cijelu godinu dok smo žive“, ističe Lučkin za portal Radiosarajevo.ba

Lučkin je napomenula i to da će biti predavanja onkologa o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, infopultovi koji će se nalaziti ispred BBI centra 22. i 24. oktobra od 10 do 14 sati te predavanja dermatologa koji će govoriti o očuvanju i njegovanju kože u toku radioterapije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije