Sve što niste znali o Prazniku rada

Radiosarajevo.ba
Sve što niste znali o Prazniku rada
Arhiv / 1886, Chicago
Ideja o prvomajskom prazniku dolazi iz 1884.

Da se ne lažemo, prve asocijacije na našim prostorima kad neko spomene Prvi maj, Međunarodni praznik rada, jesu roštilj, pjesma i livada, iako je povod za proslavu ovog datuma, koji se obilježava od 1889, daleko od toga...

Za one koji to ne znaju, Prvi maj je nekada bio praznik kojim se radnički pokret prisjećao svojih žrtava u borbi za veća radna prava.

Ideja o prvomajskom prazniku dolazi iz 1884, iz Sjedinjenih Američkih Država gdje su vodeći sindikati, po ugledu na kanadske drugove, tražili da se osam sati dnevnog rada ozakoni. Zakon, ipak, nije stupio na snagu do postavljenog roka – 1. maja 1886. što je pokrenulo masovni štrajk u Sjedinjenim Državama. Protest je kulminirao u Chicagu gdje se desio masakr...

Nikada nije utvrđeno šta je pokrenulo katastrofu na Trgu. Prema zvaničnoj verziji, neko je tokom nemira bacio bombu na policiju nakon čega je policija, prvo, naredila „razlaz“, a uslijedila je strašna pucnjava, s obje strane. Ubijen je jedan policajac, više njih je ranjeno, a broj nastradalih radnika nikada nije objavljen.

Potom je sedam radnika osuđeno na smrt – to suđenje do danas nosi epitet “najvećeg podbačaja američkog pravosuđa”. Procesuirani su organizatori radničke borbe, a tek je poslije utvrđeno da niti jedan od njih nije bacio bombu na policiju.

Bombaš nikada nije pronađen, a teorije kažu da iza svega stoje poslodavci ili, čak, policija, kako bi se štrajkači prikazali u što lošijem svjetlu, te da bi se legalizirao njihov progon i, u konačnici, miniralo djelovanje radničkog pokreta.

U Sjevernoj i Centralnoj Evropi, noć uoči prvog maja se naziva Valpurgina noć (po svetoj Valpurgi). To je proslava plodnosti, prilikom koje se pjeva i pije do dugo u noć i pale se vatre.

Malo je poznato da je prva kapitalistička zemlja koja je slavila Prvi maj bila Hitlerova Njemačka – iako su svi fašisti, osim nacista represivno zabranjivali proslavu ovog datuma. Također, za razliku od bivših komunističkih zemalja, u Italiji i Francuskoj organiziraju proteste na ovaj dan.

Za naše podneblje se uz Prvi maj veže običaj tzv. uranka. Riječ je o svetkovini koja se sastoji u tome da se 1. maja „porani“ na izlet u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć.

Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo na roštilju, a sve prati pjesma, često alkohol i, naravno, lopta.

Želite li znati više o nezaobilaznim prvomajskim tradicijama, pročitajte naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije