Sve je spremno za početak „Meet up Sarajevo 2019“

Radiosarajevo.ba
Sve je spremno za početak „Meet up Sarajevo 2019“
Radiosarajevo.ba / Sarajevo spremno za "Meet Up Sarajevo 2019", a brojni turisti pristižu u velikom broju

Sve je spremno za početak 1. Međunarodnog sastanka tour operatora „Meet Up Sarajevo 2019“.

Nakon što je jučer je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao dio učesnika iz Filipina, Saudijske Arabije i Omana, danas stižu, između ostalih, i učesnici iz Azerbejdžana, Belgije, Egipta, Indije, Indonezije, Jordana, Libanona, Holandije, Filipina, Tajvana, Švicarske, Grčke, Portugala, Italije, Francuske, Litvanije, Španije, Mađarske, Poljske, te zemalje regiona.

Skaka: Vrijeme je da najvažnije tour operatore dovedemo u glavni grad BiH

Tour operatori i gosti će sutra obići neke od najatraktivnijih turističkih lokacija, a potom se susresti sa turističkim agencijama, vlasnicima agencija i tour operatorima iz Bosne i Hercegovine, kako bi uspostavili kontakte i direktnu poslovnu komunikaciju. Riječ je o pionirskom projektu koji će, kako se očekuje, doprinijeti ukupnom turističkom rastu.

Sarajevo je u toku 2018. godine posjetilo 573.227 turista (rast od 18,8%) i ostvarili su 1.189.159 noćenja (rast 22,9%).

Strani turisti zabilježili su rast broja dolazaka za 18,1% ili 498.885 turista, a rast ostvarenog broja noćenja za 22,7% ili 1.060.988 noćenja. Domaći turisti zabilježili su rast broja dolazaka za 24,2% ili 74.342 turista, a rast broja ostvarenih noćenja za 24,8% ili 128.171 noćenja.

U 2018. godini, otvoreno je ukupno 143 novih objekata.

Najveći rezultati u 2018. godini, u usporedbi sa prethodnom godinom, ostvareni su sa tržišta Turske, Hrvatske, Kine, U.A.E., Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, Srbije, SAD-a i Italije, a apsolutni hit u 2018. godini je Kina. Nalazi se na trećem mjestu po broju dolazaka i šestom mjestu po broju ostvarenih noćenja.

Sarajevo spremno za

Radiosarajevo.ba: Sarajevo spremno za "Meet Up Sarajevo 2019", a brojni turisti pristižu u velikom broju

U strukturi ukupnih dolazaka turista u Sarajevo, 87 % dolazaka ostvarili su strani turisti, dok je zastupljenost stranih turista u ukupnim noćenjima 89,2%. (Podaci Turističke zajednice KS)

Sarajevo su u 2018. godini posjetili turisti iz 167 država svijeta, a prema prognozama Independentovog tima za putovanja, BiH bi mogla biti među poželjnim destinacijama za 2019. godinu.

Discovery channel godinama uvrštava BiH među svjetske turističke top destinacije. National Geographic je prepoznao BiH kao destinaciju godine u avanturističkom turizmu, posebno kada je riječ o brdskom biciklizmu, dok je renomirani britanski Guardian u više navrata svrstavao našu zemlju u top svjetske turističke destinacije.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) stavila je BiH u top 10 destinacija s najbržim rastom broja posjeta.

Više informacija na www.sarajevomtp.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije