'Svako je odgovoran za svoje ledenice'

Radiosarajevo.ba
'Svako je odgovoran za svoje ledenice'

Mnogi građani Kantona Sarajevo zbunjeni su naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo da su svi dužni poduzeti aktivnosti na uklanjanju snijega i ledenica sa svojih objekata.

Naredba je donešena na osnovu Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, a važi za sva fizička i pravna lica. 

Iz štaba Civilne zaštite takođe je saopćeno građanima da naredba stupa na snagu trenutno, a za provođenje naredbe su odgovorni rukovodioci pravnih lica, kao i fizička lica. 

Šta to u praksi znači pokušali smo saznati u štabu Civilne Zaštite. Razgovarali smo sa dežurnom osobom koja je ponovila kako je "svako odgovoran za svoje ledenice".

Na pitanje ko je odgovoran ukoliko se neko od građana povrijedi prilikom operacije uklanjanja snijega i leda s krovova, dežurni nije znao odgovor, već je ponovio kako je to odgovornost vlasnika zgrade. 

Konkretno, za uklanjanje snijega i ledenica sa zgrada odgovorni su upravitelji zgrada (Sarajevo stan, OKI upravitelj isl.) dok su za uklanjanje s kuća zaduženi vlasnici kuća

U Sarajevo stanu nismo bili u mogućnosti doći do izjave nekoga od nadležnih, jer su već otišli kući. Pravnica OKI upravitelja, Edina Džafo, nam je rekla kako je uklanjanje snijega i leda sa krovova dužnost upravitelja zgrade. 

"Sve ekips su već na terenu i rade na uklanjanju. Angažovane su i dodatne ekipe, kako bi se posao obavio preko vikenda. Stanari nemaju ni obaveze ni pravo da uklanjaju snijeg i led s krovova i ne trebaju da idu na krov", kazala je Edina Džafo za Radiosarajevo.ba

Saznajemo da je Profesionalna vatrogasna brigada KS zadužena za uklanjanje ledenica i snijega sa svih pravnih i državnih objekata i da su ti radovi trenuno u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije