Svaka četvrta porodica snosi posljedice alkoholizma

Radiosarajevo.ba
Svaka četvrta porodica snosi posljedice alkoholizma


Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

Oko 6 hiljada ljudi u Mostaru je izravno ovisno o alkoholu; statistike kažu da je pet posto stanovništva ovisno o alkoholu, a svaka četvrta porodica je povezana s posljedicama koje donosi konzumiranje alkohola.

Podaci su ovo koje je danas u Mostaru sa javnošću podijelio predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i doktor KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb, Zoran Zoričić, javlja Fena.

Naime, danas se u Mostaru obilježava 50. obljetnica osnutka prvog Kluba liječenih alkoholičara u BiH. Spomenuti klub, koji je osnovan 1963. godine u Mostaru utemeljila je Nada Matović.

Zoran Zoričić je istaknuo kako je alkoholizam općenito u porastu, te da je povećan broj mladih koji konzumiraju alkohol. Kod njih se još uvijek nije uspio razviti alkoholizam, ali da ga zloupotrebljavaju na način da ga ispijaju u velikim količinama u što manjem vremenu, što dovodi do poremećaja u ponašanju.

Nada Matović, utemeljiteljica kluba liječenih alkoholičara, kazala je kako su osnovali grupu liječenih alkoholičara gdje su dolazile i porodice na savjetovanje ističući kako su surađivali s Kliničkom bolnicom Sestara milosrdnica u Zagrebu, a s kojom i danas surađuju. Također, istaknula je kako je pri današnjoj Zajednici klubova liječenih alkoholičara Dr. Vladimir Hudolin Mostar osnovana i grupa ovisnika o kocki.

Nijedan ovisnik ne dolazi dobrovoljno na liječenje

Na upit o tome koliko se često ovisnici odlučuju na to da potraže pomoć, Matović je kazala kako niti jedan alkoholičar nije dobrovoljno došao na liječenje; najčešće je porodica ta koja prisilno postavlja ultimatum - ''ili liječenje ili rastava braka''.

Matović navodi kako je alkoholizam općenito u porastu, kako kod žena, tako i kod mladih, a broj mladih žena koje imaju problem sa alkoholizmom skoro je dostigao broj muškaraca, dok klubovi okupljaju osobe u starosnoj dobi od 21 do 45 godina.

"Klubovi liječenih alkoholičara i općenito suvremena alkohologija bila je i danas je vodeći oblik psihijatrije u zajednici, nešto što je promijenilo način gledanja na psihijatriju i finkcioniranje psihijatrije bježeći iz azila zatvorenih ustanova prema društvu", istaknuo je Zoričić.

Alkoholizam i problem s kockom definitivno spadaju među vodeće javno zdravstvene probleme, te je, smatra Zoričić, neophodno da Zajednicu klubova liječenih alkoholičara Dr. Vladimir Hudolin Mostar financijski i organizacijski podrži lokalna sredina i politika.

''Po jedinici uloženoga, tu su najveći rezultati koji će se odraziti na smanjenje broja poginulih na cestama, smanjenje broja maloljetničke delikvencije, smanjenje zlostavljanja unutar obitelji i sve što ide u paketu s alkoholizmom'', smatra Zoričič.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije