Svaka četvrta djevojčica seksualno zlostavljana!!!

Radiosarajevo.ba
Svaka četvrta djevojčica seksualno zlostavljana!!!

Seksualno zlostavljanje u prosjeku doživi jedna do četiri djevojčice te jedan do šestorice dječaka, a u više od 80 posto slučajeva zlostavljač je osoba koju žrtva poznaje, podaci su navedeni u izvještaju regionalnog projekta za suzbijanje seksualnog nasilja nad djecom „Pandorina kutija“. 

Ovaj projekt se, kako nam je potvrdila Ivona Erdeljac, direktorica programa "Seksualno zlostavljanje djece u djetinjstvu" iz Udruženja "Amica Educa" Centra za edukaciju i humani razvoj iz Tuzle, istovremeno se implementira u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Bez kompromisa

Prema njenim riječima, seksualno zlostavljanje djece je najteži oblik zlostavljanja, a istovremeno i jedno od najskrivenijih prijavljenih oblika nasilja nad djecom. Erdeljac kaže da je projekt podržalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK u saradnji s JU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja”, gdje se edukacijski program i provodi, piše Avaz.ba.

Voditeljica edukacije je Ann Corenlissen, psihoterapeutkinja koja već 20 godina radi u grupnom i individualnom terapeutskom radu sa žrtvama seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Kako kaže, obećala je sama sebi da neće praviti kompromise te da će bezuvjetno birati stranu djeteta koje je seksualno zlostavljano. 

"Shvatila sam da je moja misija izvući problem seksualnog zlostavljanja iz djece - koji je uvijek skriven „u tami“ - “na svjetlost”. To vrijeme da se kreira edukacija o ovoj temi za profesionalce “pomagačkih” zanimanja u Tuzli došlo je 2006. godine. To je jedinstvena situacija jer samo u nekoliko zemalja postoji edukacija o ovoj temi", kaže Korenlisen.

Adekvatna pomoć

Direktorica ovog programa Ivona Erdeljac pojašnjava da on ima za cilj pružiti podršku profesionalcima koji rade s djecom i odraslima da bi stekli više samopouzdanja i mogli u svom okruženju prepoznati žrtve seksualnog zlostavljanja te im pružiti adekvatnu pomoć.

Razbijanje tabua

Erdeljac pojašnjava da će u drugom dijelu programa Udruženje „Amica Educa“ implementirati psiho-edukativne radionice za djecu smještenu u Domu. 

"Radionice će obuhvatiti 57 djece te kroz interaktivne razgovore, vježbe, igre, upoznat ćemo ih s temama nasilja i zlostavljanja, odnosno razbijanja tabua", kazala je Erdeljac i navela da će se ovaj projekt razvijati s novim prijedlozima poput edukacije 30 prosvjetnih ranika iz osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije