Suzana Stambol - nova žrtva medijsko-političkog rata

Radiosarajevo.ba
Suzana Stambol - nova žrtva medijsko-političkog rata

Usporedno sa sukobima i obratima u tromjesečnom procesu (ne)formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, traju i sukobi medijskih kuća, glavni urednika i novinara. Već je otvorena nova epizoda tzv. medijskog rata: direktor BHT-a Belmin Karamehmedović podnosi ostavku zbog „neprofesionalnog postupanja“ novinarke Suzane Stambol u emisiji Tema dana (tema: Mediji i politika). Kolege i kolegice Suzane Stambol, za razliku od uprave, stali su iza ove novinarke.

Mediji, politika i mediji

Suzana Stambol je u ponedjeljak u emisiji Tema dana ugostila nekoliko novinara i urednika i razgovarala s njima na temu Mediji i politika. Gostovali su Senad Hadžifejzović, urednik Centralnog dnevnika na TV1, Dragan Jerinić, zamjenik direktora Nezavisnih novina, Suzana Rađen-Todorić, odgovorna urednica BN TV, Rubina Čengić, urednica u magazinu Start i Mario Vrankić, urednik u HTV Oskar C.

Nije bilo predstavnika Federalne televizije, koja jeste najvažnijim subjektom, ili objektom, kada je posrijedi odnos medija, naročito javnih, i politike. Dan nakon emisije u Dnevnik Federalne televizije su prozvali BHRT da su u gostima imali ratnohuškačke novinare.

Direktor podnosi ostavku

Urednica emisije Suzana Stambol u izjavi za Nezavisne novine kaže da je pozvala predstavnike Federalne televizije. Željko Tica, urednik TV-programa i multimedije na FTV (to je bivši Informativni program) tvrdi da nije dobio poziv za gostovanje u emisiji nego je od njega zatražena samo izjava o slobodi medija.

Durmo: Mora biti reda

Belmin Karamehmedović, direktor BHT-a, u srijedu daje ostavku direktoru BHRT-a Nerminu Durmi, time snoseći dio odgovornosti za emisiju Tema dana, u kojoj, kako on smatra, nisu ispoštovani svi profesionalni standardi. Durmo je odbio prihvatiti Karamehmedovićevu ostavku, ali je najavio internu istragu cijelog slučaja.

Za Durmu i Karamehmedovića je sporno što u emisiji nije bilo predstavnika Federalne televizije, a govorilo se o toj televiziji, što je spominjano ime Bakira Hadžiomerovića, a on nije imao priliku na drugu stranu priče.

Nova Duška Jurišić

Slučaj Suzane Stambol podsjeća na još uvijek aktuelni slučaj Duške Jurišić, koja je nezakonito smijenjena sa pozicije urednice Informativnog programa Federalne televizije.

Nermin Durmo, direktor BHRT-a, nije se složio sa našom ocjenom da se od ovoga napravio „veliki slučaj“. Ipak, teško je ne ocijeniti da je slučaj veliki kada direktor podnosi ostavku.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Durmo kaže da nema potrebe davati bilo kakve ocjene izvan saopštenja Uprave ove televizijske kuće.

„Radi se o tome da je bilo neprofesionalno i nekorektno govoriti o kolegama novinarima a ne dati im priliku da kažu svoj stav. BHT nije ničija prćija i mora se poštivati neki red i neka hijerarhija“, kazao je Durmo.

Direktor BHRT-a kaže za naš portal da nije bilo zvaničnih pritužbi od strane Uprave ili urednika sa Federalne televizije.

Podrška kolega

Za razliku od oba direktora, kolege Suzane Stambol smatraju da nije bilo neprofesionalnog postupanja.

„Ja svoj posao radim već sedamnaest godina. Drugi neka sude da li je to dobro ili ne. Neka se očituju. Ja i dalje stojim na stanovištu da svoj posao radim dobro i da ga radim profesionalno."

Damir Šimić, urednik Informativnog programa BHT-a, kazao je za Radiosarajevo.ba da su svi urednici u sklopu Informativnog programa „stali iza“ kolegice Suzane Stambol i da joj daju punu podršku.

U razgovoru za naš portal Suzana Stambol kaže da sve informacije dobiva preko medija i da nije zvanično obaviještena ni o istrazi ni o ostavkama.

„Ja svoj posao radim već sedamnaest godina. Drugi neka sude da li je to dobro ili ne. Neka se očituju. Ja i dalje stojim na stanovištu da svoj posao radim dobro i da ga radim profesionalno“, kazala je Stambol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije