Susreti kazališta u Brčkom: Incident na okruglom stolu

Radiosarajevo.ba
Susreti kazališta u Brčkom: Incident na okruglom stolu
Ermin Sijamija u predstavi Sarajevska pozorišna tragedija; Foto: radiosarajevo.ba

U sklopu Susreta pozorišta u Brčkom, u četvrtak 25. novembra, održan je okrugli stol povodom izvedbe predstave Gorčina Stojanovića 'Sarajevska pozorišna tragedija'. Ekipa predstave ubrzo je napustila okrugli stol, potaknuti provokacijama i dobacivanjima od strane nekolicine prisutnih.

Na prvi pogled čini se da je povod za provokacije bilo spominjanje Dana državnosti 25. novembra, što je nekima zasmetalo. Međutim, moguće je da se razlozi za dobacivanje iz publike nalaze i u neprihvaćanju tematike predstave koja problematizira krivicu za rat u BiH.

Evo kako je događaj opisao brčanski portal Otisakgrada.com:
Tuzlić je na početku kazao da mu niko nije čestitao Dan državnosti, a da je za Bajram dobio dosta poruka, kako je kasnije objasnio to je učinio metaforički pokušavajući prisutnima staviti do znanja da su se vremena promijenila jer bi ranije 25.novembar svi čestitali, a rijetko ko Bajram.

Nakon toga Ermin Sijamija je također na početku razgovora „svima čestitao Dan državnosti BiH“ što su pojedinci prokomentirali „kako kome“. Sijamija je zatražio da mu ponove što su kazali na šta je brčanski novinar Neđo Đurović rekao da „napolju pada snijeg“ što je isprovociralo glumca koji je demonstrativno napustio Okrugli sto.

Gorčin Stojanović je odmah ustao i rekao da „pošto pada prvi ovogodišnji snijeg ode da ga vidi“, a nakon toga cijeli glumački ansambl NP Sarajevo je napustio okrugli sto koji je i bez njihovog prisustva nastavljen.


Đurović se u nastavku, uz čestitke za 25.novembar, izvinuo objasnivši da nije želio nikoga povrijediti, a nekoliko prisutnih je umjesto predstave komentiralo Dan državnosti BiH, među kojima i profesor Aleksandar Grandić koje je između ostalog kazao da se plaši „da živimo u svijetu laži jer pojedinci u svojim glavama nisu raščistili ni sa detaljima iz Drugog svjetskog rata“.

Iz ovoga skandala možemo zaključiti da su pojedinci u svojim glavama nastavili nekakve ratove, pa i u smislu da treba „minirati“ glumce Sarajevskog narodnog pozorišta, pa makar i na taj način pokazati kako (ne)treba biti domaćin.

S druge strane glumci NP Sarajevo su pokazali kako znaju biti neprijatni i neobazrivi i da zbog svojih „kratkih fitilja“ ne mare što su zbog nekoliko marginaliziranih tipova ponizili i veliku većinu javnih osoba, prije svega novinara koje su predstave i okrugli stolovi u ovih 6-7 dana bukvalno slomili kako bi vjerodostojno javnosti prenijeli atmosferu Susreta. (otisakgrada.com)
 

Potaknuti ovim događajem, zatražili smo komentar od Gorčina Stojanovića, redatelja predstave i Ermina Sijamije, jednog od glumaca.

Gorčin Stojanović nam je prepričao situaciju slično kako je opisano na pomentom portalu, s tim da se osvrnuo i na činjenicu da su četvorica koja su dobacivala stajala za šankom, te da je jedna od osoba koja je bila očigledno pod dejstvom alkohola glasno dobacila Sijamiji: 'Hajde, ba, pričaj o predstavi!'

"Mi smo došli na Susrete puni optimizma, da odigramo predstavu, znajući koja je njena tema i poruka. Došli smo da je odigramo za ljude koji su obdareni razumom. Nije nama svima, ili meni, 'kratak fitilj' zbog saznanja da neko slavi ili ne slavi 25. novembar. Ja nikoga ne mogu natjerati da slavi neki praznik. Stvar je da ja zaista ne želim da komuniciram sa ljudima koji su primitivni. Ako zamolim prisutnog na okruglom stolu da ponovi komentar koji je dao ispotiha, a on na to kaže da je 'pao prvi snijeg0, na što mi drugi prisutni pojedinac dobaci doslovno 'hajde, ba, pričaj o predstavi!' - onda je to razlog da ustanem. Ja sam umjetnik i ne želim da na taj način komuniciram. Mogu, ali ne želim!" rekao je Sijamija za Radiosarajevo.ba

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije