Supruge ambasadora uručile prihod sa Zimskog bazara: 91.000 KM za djecu u stanju potrebe

Radiosarajevo.ba
Supruge ambasadora uručile prihod sa Zimskog bazara: 91.000 KM za djecu u stanju potrebe

Četiri organizacije koje pomažu djecu i mlade u stanju potrebe, dobile su sredstva prikupljena ovogodišnjim Zimskim bazarom. U jednodnevnom prodajnom događaju koji se početkom decembra 2015. održao u velikoj dvorani Skenderije, sudjelovalo je 40 ambasada i oko 160 drugih izlagača. 

Prikupljen je rekordan iznos od 91.700 KM, a zabilježeno preko 15.000 posjeta. 

Diplomatski zimski bazar svakog decembra organiziraju supruge diplomata akreditiranih u BiH, a to je najveći je događaj ova vrste u našoj zemlji. Cilj Bazara je humanitarni, a sav prihod u pravilu se namijeni djeci u BiH kojoj je potrebna pomoć. 

"Došlo je vrijeme je da promijenimo stav prema djeci iz ugroženih kategorija. Djeca su naša budućnost, potrebno ih je paziti, pomoći im i ohrabriti ih. Stoga mi podržavamo takv projekte", rekla je Nora Schiller, supruga ambasadora Švedske, na današnjem svečanom događaju uručenja donacija.  

Naglasila je da su odabrane manje organizacije koje svojim projektima često nisu u mogućnosti da konkuriraju većima, ali čija je misija jednako važna. 

Ove godine Bazar je sa 29.000 KM pomogao projekt Christine Witcutt Centar pri OŠ Vladimir Nazor u Sarajevu, koja radi sa djecom s poteškoćama. Direktor centra Zulfo Ahmetović primio je donaciju uz zahvalnost i konstataciju da su djeca s poteškoćama još uvijek na margini bh. društva. 

Dvadeset hiljada KM usmjereno je za Međunarodni franjevački studentski centar u Sarajevu, kako bi se dala prilika studentima, bez obzira odakle dolaze, da dobiju dvadeset stipendija za studiranje na Univerzitetu u Sarajevu. Sandra Talanga iz udruženja Kruh svetog Ante zahvalila se na donaciji naglasivši da oni studentima u stanju potrebe pružaju smještaj i hranu tokom studiranja, omogućavaju im stjecanje stipendija, kao i priliku za različite edukacije i dobrovoljni rad. Posebno se zahvalila gospođi Marieti Kraak, supruzi ambasadora Nizozemske, što je prepoznala ovu organizaciju kao vrijednu pomoći. 

Donirano je 20.000 organizaciji Vara Barn (Naša djeca) iz Mostara čiji su fokus djeca bez roditeljskog staranja. Ovo će biti pomoć za mlade ljude koji postanu punoljetni te zakonski moraju napustiti  Dom za napuštenu djecu. 

Također, pomoć je dobila i organizacija Downsy i mi iz Banje Luke koja sprovodi govornu terapiju s djecom koja imaju Down sindrom. Dobili su 21.700 KM. Ana Nikolić, predstavnica organizacije, kao majka djeteta koje ima Down sindrom zahvalila se za donaciju i istaknula kako je govorna terapija od izuzetne važnosti za inkluziju ove djece u društvo i sistem školovanja. 

Prvi put korištenje Skenderije dobili besplatno

Carolynn Fergusson, supruga britanskog ambasadora u Sarajevu izrazila je posebno svoju zahvalnost Elmedinu Konakoviću, premijeru KS-a, koji je uputio veliku podršku i pomoć kako bi se sala u Skenderiji prvi put dobila besplatno. 

"To nam je omogućilo da više sredstava usmjerimo u humanitarne projekte", naglasila je Fergusson.

Zahvalila se brojnim sponzorima koji su pomogli realizaciju Bazara, među kojima su Lindex, EFT kompanija, New Event, Turkish airlines, Raifaisen banka i Druga gimnazija. 

Marieta Kraak, Nora Schiller i Carolynn Fergusson predstavile su i novu knjigu recepata u čijem su nastanku aktivno sudjelovale. 

Okusi svijet - Sarajevo je knjiga s internacionalnim receptima, prilagođenim svakoj kuhinji. Predstavlja kompilaciju recepata iz 35 ambasada, a objavljena je, također, u humanitarne svrhe. Košta 20 KM a uskoro će se moći nabaviti u nekim prodajnim lancima. 

U našoj fotogaleriji pogledajte atmosferu s današnjeg uručenja donacija koje je održano u Mediacentru u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije