Superjunak Beepster: Heroj planete Zemlje može biti svako od nas!

Radiosarajevo.ba
Superjunak Beepster: Heroj planete Zemlje može biti svako od nas!
/ Foto: BEEP - Bosnia Efficiency Project
Za učenike pet osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine decembar je bio mjesec sjajnih iznenađenja.

U posjetu im je došao Beepster, superjunak s druge planete, koji im je prenio istinitu, ali često zaboravljenu poruku da je planeta Zemlja njihov jedini dom, dom koji pati zbog posljedica neodgovornog trošenja energije.

Njegova misija je jednostavna, educirati djecu o nužnosti energetski efikasnog ponašanja, kako bi se planeti Zemlji vratio stari, zeleni sjaj. Iskoristili smo nesvakidašnju priliku da razgovaramo sa pravim super junakom. Oduševio nas je vedri i optimistični, ali i pomalo zabrinuti superjunak, koji nam je pojasnio u čemu leži tajna zdravlja planete sa koje dolazi.

Radio Sarajevo: Rijetko možemo osobno upoznati pravog super junaka. Hvala ti na ovoj prilici. Planetu Zemlju si posjetio radi važne misije?

Beepster: Pozdrav svim Zemljanima, koji imaju sreću da su se rodili i žive na planeti koja je iznimno bogata prirodnim resorsima, kao planeta Zemlja. Prešao sam veliki put, kako bih prenio važnu poruku o jedinom domu koji Zemljani imaju. Iako mnogi od njih to ne vide, planeta Zemlja pati. Pogađaju je strašne suše i nekontrolisane padavine. Na nekim njenim dijelovima temperatura raste. Negdje opada. Biljne i životinjske vrste izumiru. O ovoj temi Zemljani često govore, ali nedovoljno. Spominje se problem globalnog zagrijavanja i upućuje na dokaze o uzrocima klimatskih promjena koji leže u ljudskom ponašanju. Moja misija je da prenesem ovu važnu poruku, ali i ponudim rješenja, koja se mogu primjenjivati svakodnevno.

Radio Sarajevo: Šta je rješenje za sprječavanje globalnog zagrijavanja?

Beepster: Vrlo jednostavno. Energetska efikasnost, koja najprije započinje energetski efikasnom gradnjom,  a zatim i energetski efikasnim ponašanjima. U Federaciji Bosne i Hercegovine imate primjer uspješnog projekta kojim se u javnim zgradama implementiraju mjere energetske efikasnosti, projekat BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project). Cilj ovog projekta je upravo ušteda energije, kroz jednostavne mjere obnove javnih zgrada, u najvećoj mjeri škola. Procjenjuju se značajne uštede energije, ali i finansijskih sredstava, kroz implementaciju ovih mjera. Ali ono što je najvažnije je da bilo koja mjera energetske efikasnosti neće rezultirati maksimalnim uštedama energije i pozitivnim učincima na očuvanje okoliša, ukoliko se svakodnevno ne ponašamo odgovorno prema energiji.

Radio Sarajevo: Upravo zato ste posjetili i djecu u osnovnim školama? Pretpostavljamo da su djeca bila oduševljena?

Beepster: Da! (smijeh) Upravo je to najljepši dio mog putovanja. Susret sa najmlađima. Njihova srca su čista. Oni su željni znanja i što je najvažnije, oni beskrajno mnogo vole svoju Planetu. Družio sam se sa malim herojima u IV Osnovnoj školi u Mostaru, O.Š. Crnići u Stocu, Osnovnoj školi “Hašim Spahić” u Ilijašu, Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju i Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici. Upoznao sam više od 250 mališana koji su bili sretna što su usvojili nova znanja o energetski efikasnim ponašanjima, koja će im pomoći da svojoj Planeti vrate stari zeleni sjaj. Rekao sam im da voze bicikle, zasade drvo, koriste štedne sijalice i shvatili su moju poruku.

Radio Sarajevo: Ali mi znamo da to nije sve. Djeci si pokazao i svoja tajna oružja, zar ne?

Beepster: Da. Uz pomoć termovizijske kamere djeci sam pokazao količinu bespotrebno potrošene energije uređaja koji su priključeni na izvor energije, dok su na stand by modu. Uz pomoć Beepomata sam im pokazao razliku između energetski efikasnog i energetski neefikasnog ponašanja. Bilo mi je drago vidjeti da su djeca za kratko vrijeme znala napraviti razliku između efikasnog i neefikasnog ponašanja. Mislim da sam već pronašao svoje nove pomagače, male junake, koji su spremni sudjelovati u mijenjanju svakodnevnih navika i spasiti gradove u kojima žive, a tim i čitavu planetu. Bilo je divno posmatrati djecu koja su shvatila  problem neadekvatnog korištenja energije, te da svojim individualnim pristupom mogu postati odgovorni članovi zajednice. Drago mi je što sam ih potakao da razmišljaju o budućnosti!

Radio Sarajevo: Pretpostavljamo da se tvoja misija nastavlja? Da li ćeš nas opet posjetiti?

Beepster: Život super junaka je takav. Uvijek u pokretu, sa novom misijom svaki dan. Zemlja je planeta na kojoj bih volio živiti i svakako posjetiti ponovo. Prijateljstva koja sam stekao sa malim herojima sigurno će se nastaviti i biti povod novog druženja. Do tada, želim da zapamtite da je planeta Zemlja  jedini dom kojeg imate. Njen heroj može biti svako od vas!

Ugodan razgovor završili smo sa snažnom porukom koju nam je ostavio. Do sljedećeg susreta, pogledajte njegov animirani film iz kojeg možete saznati koji su to mali koraci koje možete poduzimati s ciljem očuvanja okoliša na našoj planeti.

Mi ćemo sigurno gasiti svjetlo kada izlazimo iz prostorije koju ne koristimo, koristiti štedne sijalice, isključiti punjače iz struje, štediti vodu i posaditi bar jedno drvo u 2017. godini. A vi?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije