Sunce izmamilo zmije na sarajevska izletišta, povećajte oprez

Radiosarajevo.ba
Sunce izmamilo zmije na sarajevska izletišta, povećajte oprez

S prvim sunčanim danima na izletištima u Sarajevu i oko Sarajeva pojavile su se i zmije. Prema riječima izletnika, veliki broj ih je na Vrelu Bosne, Skakavcu, Igmanu, Bembaši... Međutim, najčešće je riječ o potpuno bezopasnim gmizavcima, pa razloga za strah ne bi trebalo biti.

"Na našim prostorima obitavaju samo dvije vrste otrovnica, šarka i poskok. Najčešći ujedi zabilježeni su u prigradskim područjima Sarajeva u toku čišćenja i obrađivanja bašti, a zmije se pojavljuju i u koritu rijeke Miljacke. Naravno, najčešće je riječ o bezopasnim zmijama. Ono što bi izletnici trebali znati jeste da uvijek moraju imati adekvatnu odjeću i obuću, te da sa sobom uvijek nose štap čijim će udaranjem od pod uplašiti zmije. Poznato je da se one boje ljudi, te da će napasti samo ako se osjete ugroženo", rekla je za Oslobodjenje.ba Sena Softić - Taljanović, direktorica sarajevske Hitne pomoći.

Softić - Taljanović ističe da su najčešći ujedi zabilježeni po nogama i rukama, odnosno dijelovima tijela koji su uglavnom nezaštićeni.

"Imamo dovoljne količine seruma i građani ne trebaju brinuti. Iako do sada nismo imali nijedan slučaj pacijenata koji su nam se obratili zbog ujeda zmija, njih će sigurno biti, ali važno je i da građani koji se nađu u blizini ne paniče", naglašava Softić - Taljanović.

Ukoliko dođe do ujeda zmije, doktori upozoravaju i savjetuju da se nikako mjesto ujeda ne siječe, ne podvezuje i ne pokušava iscijediti otrov.

"Mjesto ujeda se prepoznaje po dvije crvene tačkice razmaknute svega nekoliko milimetara koje blago krvare. U prvim trenucima ne dolazi ni do kakvih reakcija, ali malo poslije mjesto počinje mijenjati boju, zacrveni se i otiče. Unesrećenom se treba pomoći na način da se dio dijela gdje se ugriz desio imobilizira, stavi u stanje mirovanja kako bi se usporila cirkulacija. Najbolje je položiti pacijenta na nosila i pokušati što prije doći do prvog doktora, savjetuje Softić - Taljanović.

Bez obzira na to da li je riječ o ujedu otrovnice ili neke druge zmije, ranu bi trebalo pregledati stručno lice koje će na osnovu kliničkog nalaza poduzeti dalje korake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije