Suljagić: Važno je da nema diskriminacije

Radiosarajevo.ba
Suljagić: Važno je da nema diskriminacije


Svoju instrukciju kojom je bilo naloženo da se ocjena iz vjeronauke ne uračunava u opšti prosjek učenika u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Emir Suljagić donio je da bi zaustavio višegodišnju diskriminaciju, a drugog načina za takvo što nije imao zbog nedostatka sredstava u budžetu.

Sve o slučaju Vjeronauka

„Tražio sam rješenja, a novca nije bilo. Izabrao sam kraći i preči i jeftiniji put – uklanjanje prosjeka iz vjeronauke. Samo sam provodio zakon“, kazao je ministar Suljagić, gostujući večeras u emisiji 60 minuta na Federalnoj televiziji, gdje je po prvi put nakon višesedmične afere Vjeronauka govorio o motivima svoje odluke, intervenciji Vlade u njegovu instrukciju, podršci svoje partije i napadima Reisa Cerića.

Podsjetimo, Suljagić je nakon hajke od strane Islamske zajednice, s reisom na čelu, ponudio ostavku svojoj stranci (SDP), jer očito nije imao dovoljno podrške da ustraje u svojoj odluci.

„U jednom trenutku sam ponudio mandat SDP-u na raspolaganje. Mandat je vraćen, a SDP je stao iza politike i principa koje provodim i za koje se zalažem. A to sam učinio zbog toga što je moj jedini uslov bio da nema više diskriminacije. Nakon što je Vlada dopunila instrukciju, ona sada rješava problem na drugi način. Nema vremena da djeca trpe nepravdu“, kazao je Suljagić.

Prema dopunjenoj instrukciji vjeronauka ulazi u prosjek, ali se uvodi alternativni predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauku. Također je predviđeno još uvijek nejasno redefiniranje kriterija upisa na viši stupanj školovanja, što treba, potvrdio je Suljagić, biti razrađeno prije prijemnih ispita za srednje škole i fakultete.

Dodaje da će se konsultacije oko kriterija provoditi javno, uz dijalog sa zainteresiranim stranama, odnosno vjerskim zajednicama.

Suljagić se, uz vidnu emotivnu uznemirenost, osvrnuo i na izjave Mustafe ef. Cerića, poglavara Islamske zajednice u BiH, koji ga je čak optuživao da sprovodi Srebrenicu u Sarajevu, što je naročito morbidno kada se ima u vidu da je Suljagić preživio Srebrenicu, ali je izgubio mnoge članove porodice.

„Trudio sam se ne odgovoriti na isti način. Trudio sam se i razdvojiti tog čovjeka od institucije koju predstavlja. Zgrožen sam time što neko u ime vjere pokazuje ovoliko mržnje. Zastrašujuće je da neko koristi moje mrtve u obračunu sa mnom. Nisam ljut, spreman sam oprostiti, ali duhovni vođa ne može ovako govoriti o bilo kome“, kazao je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije