'Sulejman Kupusović imao je poseban dar, njegovo ime trebamo spominjati s poštovanjem'

Radiosarajevo.ba
'Sulejman Kupusović imao je poseban dar, njegovo ime trebamo spominjati s poštovanjem'

Sulejman Kupusović je bio veliki pozorišni, televizijski i radijski čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u bh. teatru i elektronskim medijima. Potresen sam viješću o njegovoj smrti, kazao je danas u Sarajevu poznati sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović povodom  smrti bh. reditelja Sulejmana Kupusovića.

Dodao je da je imao veliku čast da radi s njim, posebno u predstavi "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce".

''Ono što ga je do kraja krasilo je to što je bio borac, jer je do jučer  pisao i kolumne u jednom dnevnom listu. Vijest o njegovoj smrti me zatekla'', istakao je Hadžihafizbegović.

Za Kupusovića kaže da je imao poseban dar, a to je da vodi glumce na način koji je bio poseban, odnosno da izvuče ono najbolje iz njih.

''Tužan sam, ali lik, djelo i njegov cjelokupan životni umjetnički opus je ogroman i nadam se da će se njegovo ime  spominjati s velikim poštovanjem u godinama koje dolaze'', zaključio je.

Kupusović je rođen 7. aprila 1951. u Kladnju. Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu.

Režirao je, javlja Fena, u pozorištima širom bivše Jugoslavije, kao i prvu bošnjačku operu, "Hasanaginica", koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. Osim pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko TV-drama, TV-serija. Autor je i pozorišnog hita “Ženski turbofolk bend” kojeg izvodi ansambl Kamernog teatra ‘55.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije