Sukob Pećanina i Vukanovića na televiziji

7
Radiosarajevo.ba
Sukob Pećanina i Vukanovića na televiziji
Print Screen / Senad Pećanin i Nebojša Vukanović

Ažurirano 12. septembra 2021. u 13.00, nakon analize Raskrinkavanja: U prvoj verziji teksta bilo je netačno prenešeno da je Senad Pećanin izjavio da su pripadnici policije Republike Srpske bili na Cetinju. Izvinjavamo se čitateljima i čitateljkama na nenamjernoj grešci.

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska Prava u Srbiji Sonja Biserko, advokat i novinar Senad Pećanin i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović bili su gosti specijale emisije na N1 u kojoj se govorilo o posljednjim događanjima na Cetinju, u Crnoj Gori, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Pećanin je podsjetio na važnost Cetinja za Crnogorce.

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Cetinje je tradicionalna nepokorena prijestolnica Crne Gore koja je odolijevala Osmanlijama u vrijeme kada je Srbija bila pokorena. Cetinje nije mogao osvojiti ni Napoleon”, kazao je on, piše N1.

Vukanović je naveo da nikome ne želi osporavati kako se osjeća, svako ima pravo biti šta želi, ali je istakao kako je Srba u Crnoj Gori 30 posto, a 15 godina “nisu imali nijednog ministra”.

“Bili su de facto građani drugog reda”, kazao je Vukanović.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo optužio je danas premijera ove zemlje Zdravka Krivokapića za veleizdaju i pomoć u pokušaju Srbije da okupira Crnu Goru.

Vukanović je kazao da je Mihailo “osnovao tzv. crnogorsku crkvu u policijskoj stanici na Cetinju”.

“On je za Dubrovnik kazao da je to crnogorski grad. On i Đukanović su devedesetih bili velike srpske nacionaliste”, dodao je entitetski poslanik.

Vukanović je odbacio da je SPC pod uticajem vlast u Srbiji kazavši da mitropolit Joanikije nije bio po volji službenog Beograda.

Sonja Biserko je podsjetila kako je Crna Gora bila država u Jugoslaviji…

“Ona je devedesetih ostala bez te nezavisnosti. To što se događa u Crnoj Gori je proces koji traje stotinu godina. Beograd se nikada nije pomirio sa gubitkom Crne Gore. Bio je veliki pritisak Beograd na Krivokapića da ova zemlja izađe iz NATO-a”.

Biserko je dodala kako će biti interesantna reakcija NATO-a na događaje u ovoj zemlji.

“Većinska Crna Gora je tražila da se ustoličenje Joanikija pomjeri u Podgoricu. Cetinje je simbol nezavisnosti i nepokornosti Crne Gore. Ustoličenje je bilo da se slomi ta nepokornost”, zaključila je.

Specijalci MUP-a RS

Pećanin: Jesu li u istoj funkciji bili oprostite i specijalci iz Prijedora u Ostrogu na dan ustoličenja?
Vukanović: Ne znam ja, vidite…
Pećanin: Pa vi ne znate selektivno.
Vukanović: Pa ne znam selektivno.
Pećanin: Vi selektivno ne znate, zabrinjavajući je Vaš odnos, tako lagodan odnos prema činjenicama i Vaša interpretacija.
Vukanović: Ja nisam vidio te specijalce iz Prijedora.
Pećanin: Pogledajte Instagram stranicu zvaničnu MUPa Republike Srpske.

Ovako je išao dijalog između dva gosta. 

Na kraju je Nebojša Vukanović poručio još jednom kako treba poštivati sve vjerske slobode.

“Isto tako zar mislite da treba zabraniti nekom katoličkom svećeniku da dođe na službu u Gacko”, pitao je on, na šta mu je Pećanin uzvratio protupitanjem da li bi domaće stanovništvo blagonaklono gledalo na svećenika da “dođe sa Pavelićevom slikom i da negira Srbe” jasno aludirajući na stavove pojedinih sveštenika SPC-a koji negiraju crnogorsku državnost i naciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije