Šuga u Sarajevu 'pod kontrolom'

Radiosarajevo.ba
Šuga u Sarajevu 'pod kontrolom'


Za razliku od Mostara, u sarajevskim školama nema velikog broja slučajeva šuge, pa tako se i ne razmatra zatvaranje škola.

U Kantonu Sarajevo nema mjesta panici kada je u pitanju šuga. Ovo je u izjavi za Oslobođenjeistakla Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Kako Oslobođenjesaznaje, u pojedinim sarajevskim školama zabilježena su odsustvovanja sa nastave zbog ove bolesti. Iako nije riječ o velikom broju učenika, kod Sarajlija je ovaj podatak izazvao strah.

„U KS-u imamo minoran broj oboljelih od šuge. Znači, sve se kreće u granicama prosjeka, nema odstupanja i broj oboljelih nije povećan u odnosu na prošli mjesec niti na isti period prošle godine“, kazala je Balta.

Inače, uzročnik šuge je parazit koji napada kožu, kopa kanaliće, polaže jaja i izaziva svrab prvo na rukama, a onda i na unutrašnjim dijelovima nadlaktice, podlaktice, pazuha i butina.

Nekada poznatija kao bolest siromašnih, danas, kažu stručnjaci, nema razlike. Mogu je dobiti i oni koji vode računa o higijeni ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili predmetom.

Bolesti trećeg svijeta haraju u BiH
Šuga se prenosi i kad su ruke čiste

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije