Šuga prelazi i na čiste ruke

Radiosarajevo.ba
Šuga prelazi i na čiste ruke


Na području Mostara u januaru je registrovano 49 oboljelih, a u februaru 11, oboljelih od šuge, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Unatoč tome, nema mjesta panici zbog ove bolesti, rečeno je za Oslobođenje doktor Edin Alajbegović.

“Niko ne krije da postoji određen broj pacijenata na području HNK-a koji su oboljeli od šuge. To traje već nekoliko godina. Ne radi se značajnim brojkama, no od ukupnog broja oboljelih od te kožne bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine, polovina ih je u HNK-u”, rekao je za Oslobođenje Alajbegović.

On je dodao da je u cijeloj prošloj godini na području HNK-a registrovano 329 oboljelih od šuge, a u 2011. oboljelo je 311 osoba.

Kako nije uočljiv veliki rast oboljelih od ove kožne bolesti, ne može se govoriti o epidemiji, a posebno ne o nekoj vanrednoj situaciji, smatra Alajbegović.

Šuga ili scabies je kožno oboljenje koje izaziva jedan člankonožac, a prenosi se samo dugotrajnim izravnim kontaktom s oboljelom osobom.

“Čuo sam kako se govori da je to bolest prljavih ruku. Ovjde napominjem kako to jednostavno nije tačno”, rekao je za Oslobođenje Alajbegović.

“Također, nije tačno ni da je to bolest djece. Primjerice, od 49 oboljelih koje smo registrirali u januaru, svega osam pacijenata bila su djeca do sedam godina.

Važno je da se krema kojom se liječi šuga namaže na oboljele dijelove dijela navečer, pred spavanje. Krema, naime, tjera uzročnika bolesti da izlazi iz kože, pa je stoga nužno dobro operirati posteljinu, a najbolje bi ju bilo baciti”, rekao je Alajebegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije